Ταξίδι στη χώρα όπου απαγορεύονται τα μαύρα... αυτοκίνητα (pics & vid)

Gazzetta team
Ταξίδι στη χώρα όπου απαγορεύονται τα μαύρα... αυτοκίνητα (pics & vid)
Oι αποφάσεις του ισχυρού άντρα του Τουρκμενιστάν, προκαλούν εντύπωση, ενώ τα τελευταία του «θύματα» ήταν τα αυτοκίνητα με μαύρο... χρώμα.

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Στη χώρα της κεντρικής Ασίας με το παράδοξο πολιτικό σύστημα του… ενός κόμματος, ο πρόεδρος αποφάσισε να εξαφανιστούν από την κυκλοφορία όλα τα μαύρα αυτοκίνητα.

Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες μαύρων αυτοκινήτων είδαν τα αυτοκίνητά τους να λείπουν τις προηγούμενες μέρες από εκεί που τα είχαν σταθμεύσει, καθώς η τροχαία τα είχε ρυμουλκήσει στις εγκαταστάσεις της.

Αναζητώντας τα οχήματά τους, οι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι για να τα ανακτήσουν, έπρεπε να τα βάψουν λευκά, σύμφωνα με τις προτροπές, ή έστω κάποιο άλλο χρώμα εκτός μαύρου. Μάλιστα θα έπρεπε να υπογράψουν και σχετική υπεύθυνη δήλωση ανάληψης της ευθύνης βαφής και μάλιστα με δικά τους έξοδα.

Το παρανοϊκό αυτό σκηνικό δεν ανήκει σε κάποια νέα ταινία των αδελφών Κοέν, αλλά είναι καθημερινή πρακτική στο Τουρκμενιστάν. Ήδη από το 2015 η χώρα είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές μαύρων αυτοκινήτων καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Gurbanguly Berdimuhamedov, φέρνει κακή τύχη.

Η παράνοια του προέδρου δεν σταμάτησε όμως σε αυτό.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα γνωρίζει ένα πρωτοφανές σχέδιο ανάπλασης, ειδικά στην πρωτεύουσα Ασκαμπάτ, όπου όλα τα κτίρια καλύπτονται με λευκό μάρμαρο –το χρώμα της καλής τύχης κατά τον Berdimuhamedov.

Επίσης, όλοι οι υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι της χώρας κυκλοφορούν με λευκά αυτοκίνητα - πανάκριβες Rolls Royce κυρίως- ενώ, ο ίδιος ο πρόεδρος είναι ντυμένος σχεδόν πάντα στα λευκά στις επίσημες εμφανίσεις του.