Υπό διωγμό ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο

Gazzetta team
Υπό διωγμό ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο
Η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ δήλωσε ότι η χώρα της αναζητά μια «τρίτη χώρα ή προσωπικότητα» για να διαμεσολαβήσει για την επίλυση του αδιεξόδου.

Η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ δήλωσε ότι η πεντάχρονη παραμονή του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο είναι «αβάσιμη» και θα πρέπει να τερματιστεί μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται στο Knightsbridge από το καλοκαίρι του 2012, όταν αντιμετώπισε την προοπτική της έκδοσης του στη Σουηδία για ισχυρισμούς ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο γυναίκες. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες σημειώνοντας πως πρόκειται για σχέδιο που στόχο έχει την φίμωση του.

Οι Σουηδοί εισαγγελείς πριν από έναν χρόνο περίπου διέκοψαν απροσδόκητα την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς, οι οποίοι περιλάμβαναν και την κατηγορία του βιασμού. Όμως, ο Ασάνζ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο σύλληψης για παραβίαση των όρων εγγύησης αν βγεί έξω από την πρεσβεία και το WikiLeaks εξέφρασε φόβους ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοσή του και ότι υπάρχει σφραγισμένο κατηγορητήριο που ζητάει τη σύλληψή του.

Οι δημοσιεύσεις του WikiLeaks περιλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία του στρατού των ΗΠΑ, διπλωματικά έγγραφα και πιο πρόσφατα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή κατά την προετοιμασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016. Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, είπε τον περασμένο Μάιο ότι η σύλληψη του Ασάνγκε αποτελούσε «προτεραιότητα».

Η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα, δήλωσε ότι η χώρα της αναζητά τώρα μια «τρίτη χώρα ή προσωπικότητα» για να διαμεσολαβήσει για την επίλυση του αδιεξόδου με το Ηνωμένο Βασίλειο και δήλωσε ότι «εξετάζεται και διερευνάται η πιθανότατα διαμεσολάβησης».

«Δεν θα επιτευχθεί λύση χωρίς διεθνή συνεργασία και τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον να αναζητήσει διέξοδο», δήλωσε στους ξένους ανταποκριτές στο Κίτο, σύμφωνα με το Agence France-Presse.

Ο Ασάνζ, ο οποίος έχει δεχτεί πολλούς επισκέπτες στα ταπεινά διαμερίσματα του μέσα στην πρεσβεία, από το Νάιτζελ Φάρατζ έως τη Lady Gaga, περιέγραψε την περίοδο από την αρχική σύλληψή του ως «φοβερή αδικία». Το να μην μπορεί να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν δεν ήταν «κάτι που μπορώ να συγχωρήσω», είπε.

Επί σειρά ετών, οι Βρετανοί αστυνομικοί παρακολουθούσαν σταθερά στην πρεσβεία, η οποία βρίσκεται πίσω από τα Harrods στο κεντρικό Λονδίνο, με κόστος τουλάχιστον 11,1 εκατ. λίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Scotland Yard τον Ιούνιο του 2015. Τέσσερις μήνες αργότερα, η αστυνομία ακύρωσε την παρακολούθηση με βάση ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητη.

Μια ομάδα των Ηνωμένων Εθνών συμπέρανε το 2016 ότι ο Ασάνγκε ήταν υπό αυθαίρετη κράτηση.

Την Τρίτη το βράδυ, ένας δικηγόρος του Ασάνγκε εμφανίστηκε να αποδέχεται την πρόταση του Εκουαδόρ. Είπε ότι ο πελάτης του είχε δικαίωμα ασύλου και ισχυρίστηκε ότι ο κίνδυνος έκδοσης του στις ΗΠΑ «κλιμακώθηκε περαιτέρω τους τελευταίους μήνες υπό τον πόλεμο της κυβέρνησης Τραμπ στο WikiLeaks» και ότι η έρευνα στη Σουηδία είχε διακοπεί δύο φορές.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποδείξει ότι είναι ένα έθνος που σέβεται τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του έναντι των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι καιρός να επιτραπεί στον Ασάνζ να ασκεί το δικαίωμά του στην ελευθερία και το θεμελιώδες δικαίωμα προστασίας από τη δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ γνωρίζει ότι ο τρόπος επίλυσης αυτού του ζητήματος είναι για τον Τζούλιαν Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη».