Αυτές οι χώρες κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (pics & vid)

Gazzetta team
Αυτές οι χώρες κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (pics & vid)
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη ανησυχούν και προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες, ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Η κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζεται από πολλούς ειδικούς ως το μεγάλο «αγκάθι» για το μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς οι επιπτώσεις της είναι σε θέση να επηρρεάσουν πολλές περιοχέςτου πλανήτη, αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, που διαμένουν σε περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

Αύξηση της στάθμης της θάλασσας, έντονα καιρικά φαινόμενα, αύξηση της θερμοκρασίας, λίωσιμο των πάγων κι η απώλεια της πανίδας και της χλωρίδας είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμεστο προσεχές μέλλον.

Στον παρακάτω χάρτη, ομάδα επιστημόνων προσπάθησε να καταγράψει τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κάθε χώρα του πλανήτη, με τα αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά αλλά κι άκρως ανησυχητικά, καθώς με το κόκκινο χρώμα και τις αποχρώσεις του, επισημαίνονται οι χώρες που εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο.

Να σημειωθεί, πάντως, πως στις χώρες που επισημαίνονται με πράσινο χρώμα, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς η υψηλή πιθανότητα επιβίωσης συνίσταται από τη σύγκριση με τα κράτη όπου η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη, ενώ ακόμα και σε χώρες όπου δεν φαίνεται να απειλούνται σημαντικά, υπάρχουν περιοχές όπου η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Τέλος, το διάγραμμα δεν αναφέρεται αποκλειστικά στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη δυνατότητα των περιοχών που θα επηρρεαστούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιο εύπορες χώρες έχουν εμεγαλύτερες ελπίδες επιβίωσης σε σχέση με τις πιο φτωχές.

Στην δυσκολότερη θέση εμφανίζονται οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, με λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης να έχουν το Τσαντ, η Ερυθραία, το Μπουρουντί, η Δημοκρατία του Κονγκό κι η Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία.

Στον αντίποδα, τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης έχουν η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία κι η Δανία.