Συνέδριο ακροδεξιών στην Πράγα προκαλεί αντιδράσεις (pics & vid)

Gazzetta team
Συνέδριο ακροδεξιών στην Πράγα προκαλεί αντιδράσεις (pics & vid)
Η διεθνής συνάντηση ακροδεξιών κομμάτων και σχηματισμών προκάλεσε αντιδράσεις κι απορίες καθώς ο ηγέτης των Τσέχων εθνικιστών είναι... ιαπωνικής καταγωγής.

Με συνθήματα κατά της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στην Πράγα ακροδεξιοί ηγέτες από 10 χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός Βιλντερς, ο Γερμανός Μάρκους Πρετζελ και ο Ιταλός Λορέντσο Φοντανα.

Την ίδια ώρα πάντως χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ευρώπης και των μεταναστών.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Τσέχο-Ιάπωνα ακροδεξιού ηγέτη Τομιο Οκαμουρα με ατζέντα: «Μια Ευρώπη των εθνικών κρατών, χωρίς την ΕΕ» .

Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt η συνάντηση της Πράγας έγινε σε ένα μικρό ξενοδοχείο και δεν είχε τίποτα να θυμίσει την «εκθαμβωτική» συγκέντρωση που είχαν κάνει τα Ακροδεξιά κόμματα για το ίδιο θέμα τον περασμένο Ιανουάριο στο Κομπλεντς της Γερμανίας.

«Τότε και ιδιαίτερα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά νόμιζε ότι θα ενισχυόταν στην Ευρώπη. Αλλά μετά τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία καθώς και μετά από τις αναταράξεις στο γερμανικό AfD τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά τώρα». Η Λεπέν και ο Βιλντερς απέφυγαν να μιλήσουν για τις εκλογικές τους ήττες.

Η Λεπέν απέδωσε την ήττα της στο εκλογικό σύστημα και ο Βιλντερς παραπονέθηκε ότι το κόμμα του αγνοήθηκε από τους άλλους στην Ολλανδία στη συγκρότηση της κυβέρνησης. «Ελπίζουμε, ωστόσο, πρόσθεσε :«Μια μέρα θα έρθει η μέρα μας. Ας ελπίσουμε σύντομα».

Ο Βιλντερς και η Λεπέν επαίνεσαν το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα της Ελευθέριας, το FPÖ, το οποίο θα μετάσχει στην νέα κυβέρνηση της Αυστρίας. «Το FPÖ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας», είπε ο Βιλντρρς. Η Λεπέν χαρακτήρισε τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην αυστριακή κυβέρνηση «πολύ καλά νέα για την Ευρώπη».

Κατά την άποψή της, η ΕΕ είναι μια «καταστροφική οργάνωση» που αρνείται την πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη. "Είμαστε πατριώτες , είμαστε υπέρ της κυριαρχίας", είπε η Λεπέν Όπως και οι δυο καλεσμένοι του έτσι και ο ιαπωνικής καταγωγής ηγέτης της Ακροδεξιάς στην Τσεχία Οκαμουρα μίλησε για επικείμενο εξισλαμισμό της Ευρώπης: «Το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τις αξίες της ηπείρου μας, την ταυτότητά μας, τις παραδόσεις μας.

Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να μας αναγκάσουν να το δεχτούμε. Αλλά δεν θέλουμε να μας υπαγορεύουν αυτές οι ελίτ, πώς και με ποιον θα πρέπει να ζήσουμε ...Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη και, ως Τσέχοι, δεν θέλουμε να συνηθίσουμε την ανασφάλεια». Οι ακροδεξιοί ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Τσεχική Δημοκρατία και τα τρία άλλα κράτη του Visegrad - η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία - θα συνεχίσουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μετανάστευση προσφύγων. Δεν πρέπει να αποθαρρυνθούν από αντίστοιχη καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Βιλντερς.

Ογκώδεις διαδηλώσεις αντιφασιστικών οργανώσεων και κομμάτων

Κρατώντας σημαίες της Ευρώπης και τραγουδώντας τον ευρωπαϊκό ύμνο χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πράγα για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην Ακροδεξιά.

«Ο εθνικισμός δεν είναι μια επιλογή!», «Έξω οι Ναζί από την Πράγα!», «Ντροπή!», «Ταξινόμηση σκουπιδιών, όχι ανθρώπων!» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο μεγαλύτερος αδελφός του Τομιο Οκαμουρα, Χαγιάτο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ