Tίτλοι τέλους για τον πρώην μονάρχη της Ρουμανίας (pics)

Gazzetta team
Tίτλοι τέλους για τον πρώην μονάρχη της Ρουμανίας (pics)
Ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ πέθανε σε ηλικία 96 ετών στην Ελβετία και χθες στη βαλκανική χώρα χιλιάδες πολίτες μαζεύτηκαν για να τον αποχαιρετίσουν.

Οι πολίτες ακολουθούσαν την πομπή και πετούσαν λουλούδια ενώ φώναζαν "κάτω ο κομμουνισμός" τι στιγμή που οι καμπάνες των εκκλησιών στο Βουκουρέστι ηχούσαν πένθιμα.

Στην κηδεία του παρέστησαν πολλοί γαλαζοαίματοι, όπως ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο Βρετανός πρίγκιπας Κάρολος και ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος και η σύζυγός του βασίλισσα Σίλβια.

Ο Μιχαήλ ήταν ξάδελφος της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το θρόνο το 1947 μετά την επικράτηση του κομμουνισμού στη Ρουμανία, ζώντας όλα αυτά τα χρόνια εξόριστος στη Δύση.

Βασίλεψε από τις 20 Ιουλίου 1927 έως τις 8 Ιουνίου 1930 και πάλι από τις 6 Σεπτεμβρίου 1940 έως την παραίτησή του στις 30 Δεκεμβρίου 1947.

Όταν τερματίστηκε η κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου, το 1989, ο Μιχαήλ επιχείρησε να γυρίσει στη χώρα, αλλά συνελήφθη και αναγκάστηκε να φύγει εκ νέου.

Του επετράπη να επισκεφθεί τη Ρουμανία για το Πάσχα του 1992. Τον υποδέχτηκε μεγάλο πλήθος και μια ομιλία του συγκέντρωσε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ενοχλημένη από τη δημοτικότητα του Μιχαήλ η κυβέρνηση αρνήθηκε να του επιτρέψει περαιτέρω επισκέψεις. Το 1997, μετά την ήττα του Ιλιέσκου από τον Εμίλ Κονσταντινέσκου, επαναχορηγήθηκε στο Μιχαήλ η ιθαγένεια και του επετράπη να επισκεφθεί και πάλι τη Ρουμανία. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του, όπως το Ανάκτορο της Ελισάβετ, επεστράφη τελικά στην οικογένειά του.

parelasi-galazoaimatwn-stin-kideia-tou-tews-basilia-mixail