Σκληρά μέτρα ένα χρόνο μετά την φονική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου

Gazzetta team
Σκληρά μέτρα ένα χρόνο μετά την φονική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου
Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στις χριστουγεννιάτικες αγορές σε ολόκληρη τη χώρα έναν χρόνο μετά την φονική επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Ο Άνις Άμρι, ένας Τυνήσιος, υποψήφιος για χορήγηση ασύλου η αίτηση του οποίου απορρίφθηκε κι ο οποίος, όπως αποδείχθηκε είχε διασυνδέσεις με ισλαμιστές, έκλεψε ένα φορτηγό την 19η Δεκεμβρίου, σκότωσε τον οδηγό και κατόπιν έπεσε με αυτό πάνω σε πλήθος ανθρώπων σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Από την επίθεση, 11 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Περίπου 2.600 χριστουγεννιάτικες αγορές άνοιξαν εκ νέου τις πύλες τους για τους καταναλωτές στα τέλη Νοεμβρίου υπό την αυξημένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και την εγκατάσταση τσιμεντένιων εμποδίων με στόχο την προστασία των πολιτών.

Αυτήν την εβδομάδα η Άγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το σημείο της επίθεσης, όπου την προσεχή Τρίτη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου. Τη Δευτέρα η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί με συγγενείς των θυμάτων, πολλοί εκ των οποίων λένε ότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση μετά την επίθεση.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τη Μέρκελ, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel αυτόν τον μήνα, συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες εξέφραζαν παράπονα ότι η καγκελάριος δεν είχε συναντηθεί μαζί τους κατ΄ιδίαν.

Ο Κουρτ Μπεκ, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που εκπροσωπεί θύματα και επιζώντες, είπε σε δημοσιογράφους ότι η διαχείριση της τραγωδίας από την καγκελάριο της Γερμανίας έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που η γαλλική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης ένα «απίστευτη» περιστατικό όπου στην οικογένεια ενός θύματος εστάλη ο λογαριασμό για τη νεκροψία νεκροτομή της σορού του και κατόπιν την παρενοχλούσαν εισπρακτικές εταιρείες.

«Υπάρχουν περιστατικά που δεν πρέπει να επαναληφθούν» είπε ο Μπεκ, προτρέποντας την κυβέρνηση να αυξήσει τις αποζημιώσεις για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες.

Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ναι μεν ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας αφού οι έρευνες έφεραν στο φως μια σειρά κενών και σφαλμάτων στην υπόθεση Άμρι.

Ωστόσο ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

«Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεταξύ των αστυνομικών αρχών πρέπει να βελτιωθεί» δήλωσε ο Μάλτι Ροσνίσκι, ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας από το Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ