Διχάζει τους Ευρωπαίους το προσφυγικό

Gazzetta team
Διχάζει τους Ευρωπαίους το προσφυγικό
Άκαρπη απέβη η πρώτη μέρα της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αμβλύνουν τις έντονες διαφωνίες τους γύρω από το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων, που φτάνουν στην Ευρώπη.

Αντίθετα, στο ιδιαίτερα μακρύ σε διάρκεια δείπνο κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής κυριάρχησαν έντονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή. Οι περισσότεροι ηγέτες αποχώρησαν μάλιστα από το Europa Building προσπαθώντας να αποφύγουν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε συνέντευξη τύπου ως είθισται στις συνόδους Κορυφής.

Γράφει από τις Βρυξέλλες η Μαρία Βασιλείου

«Η συζήτηση ήταν έντονη, διότι οι διαφορές απόψεων εξακολουθούν να είναι σημαντικές», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μετά τις μακρές συνομιλίες στο δείπνο. «Δεν υπάρχει λύση για το πώς θα βρεθεί συναίνεση σχετικά με τις ποσοστώσεις». Σε παρόμοιους τόνους ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «είναι επικίνδυνο να νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε χωρίς έναν μόνιμο μηχανισμό».

Η Ολλανδία και το Βέλγιο, όπως άλλωστε και η Γερμανία, ήταν ανάμεσα στις χώρες που επέκριναν τη θέση του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην μετεγκατάσταση των προσφύγων διχαστικές και αναποτελεσματικές στην αρχική του επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου. Η τοποθέτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ο πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ δέχτηκε ισχυρή κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε» και τόνισε ότι «δεν άλλαξαν» οι θέσεις των κρατών τα οποία εκφράζουν διαφωνίες. «Η αλληλεγγύη μπορεί όχι μόνο να έχει εξωτερικές διαστάσεις, αλλά και να υπάρχει εσωτερικά», πρόσθεσε η Μέρκελ. Σε μια σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους καθώς έφευγε από τη σύνοδο κορυφής τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι οι ηγέτες «συζήτησαν αμφιλεγόμενα» την πρόταση του Τουσκ.

Μιλώντας προς τους ηγέτες της ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ. Τόνισε ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ και υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης, ενώ δήλωσε ότι για την Ελλάδα, το σημαντικό δεν είναι κάποιες χώρες να φιλοξενήσουν 200 ή 1.000 πρόσφυγες, αλλά το ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν τάσσονται η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν. Όμως, παρά τις αντιδράσεις οι χώρες αυτές εμφανίστηκαν, προσερχόμενοι στη Σύνοδο, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης.

Η Γερμανία και άλλα κράτη που υποστηρίζουν τις ποσοστώσεις προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβάλλουν στις χώρες που αθετούν την υποχρέωσή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες να το πράξουν, με ψήφο κατά πλειοψηφία, εάν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός. Παράλληλα, απείλησαν να στερήσουν από τα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

Οι πρωθυπουργοί από τις χώρες του Visegrad της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν 35 δισ. Ευρώ για να στηρίξουν το ιταλικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της μετανάστευσης από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, έχοντας αντιμετωπίσει τις ροές μεταναστών που φτάνουν από τη Λιβύη στην Ιταλία, τόνισε ότι χρειάζεται «μια δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων».

Το προσφυγικό θα συνεχίσει ως φαίνεται να διχάζει τους ηγέτες της ΕΕ, ενώ μετά τη χθεσινή συζήτηση διαφαίνεται ότι θα αργήσει να βρεθεί λύση. Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι ηγέτες συναντώνται για να συνομιλήσουν με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, ενώ το προσφυγικό, όπως και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, θα βρεθούν στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γερμανίδας καγκελαρίου και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς η Βουλγαρία αναλαμβάνει το επόμενο εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.


Πηγή: insider.gr