Οι Αμερικανοί νεοναζί επενδύουν στο bitcoin και βγάζουν εκατομμύρια (pics & vid)

Gazzetta team
Οι Αμερικανοί νεοναζί επενδύουν στο bitcoin και βγάζουν εκατομμύρια (pics & vid)
Μέτα το μπλοκάρισμα των συναλλαγών τους μέσω των επίσημων εφαρμογών για διαδικτυακές αγοραπωλησίες, οι νεοναζί στράφηκαν ομαδικά προς την αναδυόμενη πλατφόρμα των bitcoins.

Τα τραγικά περιστατικά του περασμένου καλοκαιριού στην πόλη Σάρλοτβιλ της Βιρτζίνια, με πρωταγωνιστές αμερικανούς νεοναζί κι άλλους υπέρμαχους της «λευκής ανωτερότητας», οδήγησαν διάφορες πλατφόρμες διαδικτυακών συναλλαγών σε μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους.

Κολοσσοί, όπως η Paypal κι η Apple Apple Pay, διέγραψαν τους λογαριασμούς είτε ναζιστικών ομαδοποιήσεων είτε μεμονομένων ρατσιστών, έτσι ώστε να τους αφαιρέσουν τη δυνατότητα να διεξάγουν εράνους χρηματοδότησης ή να λαμβάνουν δωρεές.

Όμως, οι νεοναζί βρήκαν άμεσα την εναλλακτική λύση στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, αρχίζοντας να επενδύουν και να συναλλάσσονται με τα bitcoins.

Ειδικοί ερευνητές των δραστηριοτήτων σε αντίστοιχες πλατφόρμες, παρατήρησαν τεράστια αύξηση των συναλλαγών που προέρχονται από ναζιστικές οργανώσεις, ενώ πολλοί «διάσημοι» νεοναζί αλλά κι οργανώσεις, όπως ο Richard Spencer κι η οργάνωση Stormfront, έχουν δει τα χαρτοφυλάκιά τους να αυξάνονται δραματικά.

Βέβαια, το αρνητικό της όλης υπόθεσης για τους νεοναζί δεν είναι το γεγονός ότι πλέον συμμετέχουν κι εκείνοι στη «φούσκα» του bitcoin αλλά ότι όλα τα στοιχεία των συναλλαγών τους, μπορούν πολύ εύκολα να δημοσιοποιηθούν, δημιουργώντας πλέον μία κατάσταση, που δεν μπορούν να κρατήσουν κρυφές ανάλογες δραστηριότητες.

Αυτό είναι και το γεγονός, που κάνει τους ερευνητές να αισιοδοξούν για μείωση της χρηματοδότησης των οργανώσεων, καθώς η ανωνυμία ήταν αυτή που επέτρεπε στους οργανωτές των εκδηλώσεων μίσους, να συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από ανώνυμους υποστηρικτές από κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών.