Δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της κατοικίας του πρώην προέδρου της Καταλονίας

Gazzetta team
Δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της κατοικίας του πρώην προέδρου της Καταλονίας
Το ισπανικό Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε την κατάσχεση της κατοικίας του πρώην προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα του μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που είχε διοργανώσει η κυβέρνησή του το 2014.

Το δικαστήριο είχε διατάξει τον Μας και άλλους οκτώ υψηλόβαθμους Καταλανούς αξιωματούχους να καταβάλουν το ποσό των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τόκους 400.000 ευρώ για να καλύψουν τα έξοδα του δημοψηφίσματος, που κηρύχθηκε παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Κατέβαλαν μέχρι τώρα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δηλώσει ως εγγύηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εκτός από την κατοικία του Αρτούρ Μας, το Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε την κατάσχεση των ακίνητων του Καταλανού πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Φρανσέσκ Χομς, στην Ταραδέλ, κοντά στη Βαρκελόνη, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση των ακινήτων τριών πρώην υπουργών της περιφερειακής κυβέρνησης του Αρτούρ Μας.

Ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της Καταλονίας από το 2010 έως το 2016. Κατήγγειλε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέγοντας ότι στερείται «κάθε νομικής βάσης» και έχει σκοπό να «εκφοβίσει» τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Μετά την ανακήρυξη από τους αυτονομιστές, στις 27 Οκτωβρίου στη Βαρκελόνη, της «Δημοκρατίας της Καταλονίας», η οποία έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, η Μαδρίτη έθεσε υπό την κηδεμονία της την περιφέρεια των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων και προκήρυξε νέες περιφερειακές εκλογές με την ελπίδα να θέσει τέρμα στις απόπειρες απόσχισης. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Δεκεμβρίου.