Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μετά τη «ναπάλμ» του Τραμπ (pics & vids)

Gazzetta team
Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μετά τη «ναπάλμ» του Τραμπ (pics & vids)
Η αψυχολόγητη ενέργεια του Αμερικανού προέδρου «άναψε το φυτίλι» στην Μέση Ανατολή, τη στιγμή που σε όλες τις πόλεις της Παλαιστίνης έχουν ξεσπάσει σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών.

Οργή προκάλεσε στη Μέση Ανατολή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Από το βράδυ της Τετάρτης Παλαιστίνοι διαδηλωτές πραγματοποιούν διαδηλώσεις στους δρόμους της Ραμάλα, της Βηθλεέμ και της Λωρίδας της Γάζας.

Οι διαδηλωτές έκαιγαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες αλλά και αφίσες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Δεκαεπτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά, δήλωσαν τραυματιοφορείς.

Στις πόλεις Χεβρώνα και αλ-Μπίρεχ της Δυτικής Όχθης χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Παλαιστίνιοι εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά και άλλοι 14 από πλαστικές σφαίρες, ανέφεραν οι τραυματιοφορείς. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως στρατιώτες χρησιμοποίησαν «εξοπλισμό για τη διάλυση των ταραχών» εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες.

Στη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στον συνοριακό φράκτη με το Ισραήλ και εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον στρατιωτών στην άλλη πλευρά.

Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά, ο ένας σοβαρά, δήλωσαν τραυματιοφορείς.


Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο. Οι παλαιστινιακές αρχές κάλεσαν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση που έκανε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Η πρώτη αντίδραση το βράδυ της Τετάρτης ήρθε από τη Χαμάς που σε δήλωση της ανέφερε ότι ο Τραμπ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως».

Το πρωί της Πέμπτης η οργάνωση ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους καθώς ο Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε ανοικτά σε νέα ιντιφάντα κατά του Ισραήλ.

«Πρέπει να απευθύνουμε κάλεσμα και να εργαστούμε σκληρά για μία νέα ιντιφάντα στο πρόσωπο του σιωνιστή εχθρού», τόνισε ο αρχηγός της Χαμάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γάζα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στη Παλαιστίνη έχει προκηρυχτεί γενική απεργία και σήμερα όλα τα καταστήματα είναι κλειστά.

Πηγή: reader.gr