Χάθηκαν οι ελπίδες για το πλήρωμα του αγνοούμενου υποβρυχίου (pics)

Gazzetta team
Χάθηκαν οι ελπίδες για το πλήρωμα του αγνοούμενου υποβρυχίου (pics)
Η ανακοίνωση ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Αργεντινής, ενώ τα 44 μέλη του πληρώματος θεωρούνται νεκρά, με τις έρευνες για τον εντοπισμό τους, πάντως, να συνεχίζονται.

Έσβησαν κι οι λιγοστές ελπίδες για τους 44 ναυτικούς του πληρώματος του υποβρυχίου San Juan του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, που αγνοείται από τις 15 Νοεμβρίου.

Το οξυγόνο επαρκούσε μόνο για επτά ημέρες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σημειώθηκε έκρηξη στο σκάφος προτού αυτό εξαφανιστεί.

Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος που περίμεναν να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους στη ναυτική βάση της πόλης Μαρ δελ Πλάτα άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

«Αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα επιστρέψουν» είπε η Μαρία Βιγιαρεάλ, η μητέρα ενός ναυτικού, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σήμερα το πρωί.

Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.

Δριμύ κατηγορώ από συγγενείς των αδικοχαμένων ναυτικών

Ορισμένοι συγγενείς κατηγορούν το Πολεμικό Ναυτικό ότι εξέθεσε σε αχρείαστο κίνδυνο τους ναυτικούς επειδή τους έστειλε σε αποστολή με ένα υποβρύχιο ηλικίας άνω των 30 ετών για το οποίο εκφράζονται υπόνοιες ότι δεν είχε συντηρηθεί όπως έπρεπε. Οι ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν αυτήν την κατηγορία.

«Σκότωσαν τον αδελφό μου», φώναζε ένας άνδρας προς τους δημοσιογράφους ενώ αποχωρούσε από τη βάση με ιδιωτικό αυτοκίνητο ενώ ο οδηγός του οχήματος, ένας άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας, έκλαιγε.

«Δεν μας είπαν ότι είναι νεκροί, όμως αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα» δήλωσε από την πλευρά της η Ιτάτι Λεγκισαμόν, η σύζυγος ενός από τους αγνοούμενους ναυτικούς.

Το υποβρύχιο είχε κατασκευαστεί το 1983 στη Γερμανία και πέρασε από διαδικασία συντήρησης το 2008 στην Αργεντινή.

Η μοιραία έκρηξη

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ένα «ασυνήθιστο σήμα» που ελήφθη την 15η Νοεμβρίου από την περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο θα μπορούσε να συνάδει με μια έκρηξη.

Το σήμα αυτό ανιχνεύτηκε από την Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης για να ελέγχει αν διεξάγονται μυστικές πυρηνικές δοκιμές.

Πηγή: reader.gr