Η πρώτη αναφορά του όρου, εμφανίζεται παρόλα αυτά σε ένα έντυπο για επιχειρηματίες στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την τάση των εργαζομένων να επικαλούνται ασθένεια την Παρασκευή αμέσως μετά την αργία του Thanksgiving, ώστε να δημιουργήσουν ένα όμορφο τετραήμερο μακριά από την εργασία τους.

 

Καθιερώθηκε ως μέρα εκπτώσεων από το 1952. Από τότε οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, το χρησιμοποιούν αδιαλείπτως , ανοίγοντας τα καταστήματά τους πολύ νωρίς, ακόμα και από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης, με… εξευτελιστικές τιμές.

Μπορεί να μην πρόκειται για επίσημη αργία, όμως σε κάποιες περιπτώσεις όπως εκείνη της Καλιφόρνια, η πολιτεία την έχει καθιερώσει ως αργία για τους κρατικούς υπαλλήλους.

 

Από το 2005 και έπειτα είναι η μέρα του χρόνου με την μεγαλύτερη κίνηση στα καταστήματα των ΗΠΑ, καθώς υπολογίζεται πως σπαταλούνται περίπου 50 δισ. δολάρια.

 

Ουδέν… καλόν αμιγές κακού όμως και η Black Friday, εκτός από τεράστιες εκπτώσεις στις τιμές, συνοδεύεται από αντίστοιχες στην αξιοπρεπή συμπεριφορά των καταναλωτών. Έτσι πολλές είναι οι φορές που έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια σε διάφορα mall ανά τη χώρα. Ενίοτε μάλιστα και με θύματα. Η καταμέτρηση που διενεργεί η ιστοσελίδα Black Friday Death Count, έχει αλιεύσει σε κάτι περισσότερο από 10 χρόνια, 10 θανάτους και 105 τραυματισμούς πολιτών σχετιζόμενους με την Black Friday.