Οι πολιορκημένοι Σύροι τρώνε σκουπίδια, λιποθυμούν από την πείνα!

Gazzetta team
Οι πολιορκημένοι Σύροι τρώνε σκουπίδια, λιποθυμούν από την πείνα!
Συγκλονιστική η έκθεση του ΟΗΕ που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας για τους πολιορκημένους Σύριους!

Οι Σύροι που παραμένουν παγιδευμένοι στον θύλακα της ανατολικής Γούτας, ο οποίος βρίσκεται υπό πολιορκία, έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης τροφίμων, σε βαθμό τέτοιο που αναγκάζονται να τρώνε σκουπίδια, λιποθυμούν από την πείνα και υποχρεώνουν τα παιδιά τους να σιτίζονται μέρα παρά μέρα, περιγράφει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (ΠΕΠ) σε μια έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Από τον Σεπτέμβριο, 174.500 άνθρωποι στην πόλη Ντούμα στην πολιορκούμενη περιοχή αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα για να διαχειριστούν την κατάσταση, επισημαίνεται στην έκθεση του ΠΕΠ.

«Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται μέτρα, όπως το να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν λήξει, ζωοτροφές, σκουπίδια, ενώ μένουν για ημέρες νηστικοί, γίνονται επαίτες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να βρουν φαγητό. Επιπλέον, έχουν καταγραφθεί πολλά περιστατικά λιποθυμιών, εξαιτίας της πείνας, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι πέθαναν από πείνα, μεταξύ αυτών ένα παιδί στη Ντούμα που αυτοκτόνησε εξαιτίας της πείνας, τονίζεται στην έκθεση, η οποία βασίστηκε σε μια έρευνα που διεξήχθη μέσω κινητών τηλεφώνων και τις πληροφορίες από πηγές στην εμπόλεμη ζώνη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν την ανατολική Γούτα, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες από το 2012 και στη Ντούμα δεν έχουν διανεμηθεί τρόφιμα από τα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Αύγουστο, μετά τη διανομή σιτάλευρου.

Αν και η συγκεκριμένη περιοχή είναι αγροτική, είτε βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή του μετώπου είτε στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών, τονίζει η έκθεση.

«Η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες όταν τα αποθέματα τροφίμων αναμένεται να εξαντληθούν και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα υιοθετήσουν τα νοικοκυριά» δεν θα αποφέρουν καρπούς, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Εξαιτίας των κυβερνητικών περιορισμών, το ΠΕΠ μπορεί μονάχα να παράσχει ένα πολύ μικρό μέρος των τροφίμων που χρειάζεται ο άμαχος πληθυσμός. Δέματα με τρόφιμα για μία οικογένεια τα μοιράζονται έξι οικογένειες.

«Ορισμένα νοικοκυριά καταφεύγουν σε στρατηγικές εναλλασσόμενης σίτισης όπου τα παιδιά τα οποία έφαγαν χθες δεν θα φάνε σήμερα και τούμπαλιν».

«Η κόρη μου κλαίει κάθε φορά που κλειδώνω την πόρτα της διότι γνωρίζει ότι σήμερα δεν είναι η σειρά της και θα κοιμηθεί με άδειο στομάχι» αφηγήθηκε μια γυναίκα, που έχει αναλάβει μόνη της τη φροντίδα της οικογένειας της στη Ντούμα. Όπως λέει, αναγκάζεται να ταΐζει μέρα παρά μέρα την 13χρονη κόρη της και τα δύο ορφανά εγγόνια της ηλικίας 2 και 3 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ