«Το ηχητικό αποτύπωμα δεν αντιστοιχεί σε αυτό ενός υποβρυχίου», είπε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, Ενρίκε Μπάλμπι. Ο ίδιος ανέφερε πως οι ήχοι που καταγράφηκαν πιθανόν προέρχονταν από κάποιο θαλάσσιο κήτος.

Η ανακοίνωση έσβησε τις ελπίδες των οικογενειών των 44 ναυτικών που αγνοούνται για έξι μέρες, όταν το Σαν Χουάν είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του σε απόσταση 432 χιλιομέτρων από τα παράλια της Αργεντινής, στον νότιο Ατλαντικό. Τότε είχε αναφερθεί ηλεκτρολογικό πρόβλημα, πριν εξαφανιστεί το Σαν Χουάν από τα ραντάρ.

Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τις έρευνες

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι και τα κύματα που ξεπερνούν σε ύψος τα 6 μέτρα περιορίζουν την ορατότητα και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου. Παράλληλα οι αρμόδιες αρχές σχεδιάζουν να ερευνήσουν τον βυθό του ωκεανού στο σημείο όπου χάθηκε το σήμα του Σαν Χουαν.

Η εξαφάνιση του υποβρυχίου, όπου επέβαιναν 44 μέλη πληρώματος, έχει συγκλονίσει την Αργεντινή. Ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μην εγκαταλείπουν τις ελπίδες τους. «Μέχρι στιγμής, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Μόνο αυτό», είπε.

Ο πάπας Φραγκίσκος, που κατάγεται από την Αργεντινή, δήλωσε ότι προσεύχεται συνεχώς να επιστρέψουν σώοι οι ναυτικοί στις οικογένειές τους.

Στις έρευνες μετέχει ένα Hercules C-130 των ενόπλων δυνάμεων ενώ η Αργεντινή δέχτηκε και την προσφορά των ΗΠΑ να στείλουν ένα εξερευνητικό αεροσκάφος της NASA το οποίο στάθμευε στην Ουσουάια.

Πηγή: reader.gr