Κολομβία: Κατάσχεση 2,5 τόνων κοκαΐνης

Gazzetta team
Κολομβία: Κατάσχεση 2,5 τόνων κοκαΐνης
Η Κολομβία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή φύλλων κόκας, της πρώτης ύλης για την παρασκευή κοκαΐνης, με 1.460.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ κατατάσσεται επίσης στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, με 866 τόνους το 2016, κατά τον ΟΗΕ.

Οι αρχές κατέσχεσαν 2.341 τόνους κοκαΐνης που ανήκε σε αποστάτες των FARC στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια μιας συντονισμένης επιχείρησης, με τη χρήση «χερσαίων και εναέριων» μέσων, στρατιώτες με την υποστήριξη τεσσάρων ελικοπτέρων κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο παρασκευής κοκαΐνης στην πόλη Τουμάκο, στα σύνορα με τον Ισημερινό, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του στρατού.

Η επιχείρηση επέτρεψε να κατασχεθούν 2.341 κιλά υδροχλωρικής κοκαΐνης, 450 κιλά φύλων κόκας και 10 κιλά κοκαΐνης που ακόμη βρισκόταν στο στάδιο της χημικής επεξεργασίας.

Το εργαστήριο ανήκε σε «υπολειμματικές» οργανώσεις, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο στρατός της λατινοαμερικάνικης χώρας όταν αναφέρεται σε αποστάτες των FARC, που δεν αναγνωρίζουν τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν πριν από έναν χρόνο οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας—έχουν έκτοτε αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα—και η κυβέρνηση.

Η πόλη Τουμάκο, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι στον Ειρηνικό, στη νομαρχία Ναρίνιο, είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία διέλευσης των ναρκωτικών που εξάγονται με προορισμό τις ΗΠΑ.