Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μακελειό στη Συρία, 14 νεκροί

Gazzetta team
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μακελειό στη Συρία, 14 νεκροί
Την Παρασκευή, οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 19 ανθρώπους, ανάμεσά τους έξι παιδιά, στην πλειονότητά τους στη Ντούμα, πάντα στην Ανατολική Γούτα.

Τουλάχιστον 14 άμαχοι, ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, σκοτώθηκαν το Σάββατο στην Ανατολική Γούτα σε βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος, το οποίο κλιμακώνει τις επιδρομές που εξαπολύει εναντίον αυτής της πολιορκημένης περιοχής κοντά στη Δαμασκό, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των κοινοτήτων Μαντίρα και Χαράστα και άλλοι τέσσερις σε βομβαρδισμούς με ρουκέτες εναντίον των κοινοτήτων Χάζα και Χαμουρία, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Οι βομβαρδισμοί εξάλλου τραυμάτισαν περίπου 40 ακόμη ανθρώπους και ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, επισήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ένα ιατρικό κέντρο κοντά στην κοινότητα Χάζα, τρία τραυματισμένα παιδιά βρίσκονταν πάνω σε ένα κρεβάτι, ένα με επίδεσμο στο πρόσωπο, άλλο με επίδεσμο στο πόδι, διαπίστωσε ένας φωτοειδησεογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια από τις φωτογραφίες που τράβηξε εικονίζει το πτώμα ενός μικρού παιδιού μέσα σε έναν πλαστικό σάκο, με μόνο το πρόσωπο ακάλυπτο.

Η κλιμάκωση αυτή ακολούθησε μια επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη μια ισλαμιστική οργάνωση ανταρτών, η Άχραρ αλ Σαμ, εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης του καθεστώτος κοντά στη Χαράστα. Στις μάχες σκοτώθηκαν 37 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος και «δεκάδες» αντάρτες, κατά πληροφορίες της ίδιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Σε αντίποινα για τα πλήγματα αυτά, αντάρτες έβαλλαν με πυροβολικό εναντίον της πρωτεύουσας όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννιά άνθρωποι την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι βολές τους συνεχίστηκαν το Σάββατο και, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 20.

Η Ανατολική Γούτα, στα όρια της Δαμασκού, είναι μια από τις τέσσερις ζώνες «αποκλιμάκωσης» που είχαν οριστεί φέτος με την ελπίδα να υπάρξει μια διαρκής ανακωχή.

Η περιοχή πολιορκείται από το καθεστώς από το 2013 και οι περίπου 400.000 κάτοικοί της αντιμετωπίζουν σχεδόν απόλυτη έλλειψη και φαρμάκων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ