Βενεζουέλα: Το υπέρογκο χρέος των 150 δις «βυθίζει» την οικονομία

Gazzetta team
Βενεζουέλα: Το υπέρογκο χρέος των 150 δις «βυθίζει» την οικονομία
Η οικονομική κατάσταση της χώρας της Λατινικής Αμερικής είναι στο χείλος του γκρεμού, καθώς ο πρόεδρος Μαδούρο ζητά επαναδιαπραγμάτευση του δυσθεώρητου χρέους.

Την Δευτέρα ξεκινούν οι συζητήσεις του Μαδούρο με τους διεθνείς πιστωτές για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους περίπου 60 δισ. δολαρίων της Βενεζουέλας, οι οποίες θα διεξαχθούν σε υψηλού προφίλ τοποθεσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η επιτροπή που θα υποδεχθεί τους πιστωτές θα συζητήσει μαζί τους ακριβώς απέναντι από την προεδρική κατοικία στο Καράκας, σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται στον υπουργό Οικονομικών, Σίμον Ζέρπα.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως ο Ζέρπα μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Ταρέκ Ελ Αισάμι(με τον οποίο κατηγορούνται από τις ΗΠΑ για διαφθορά και διακίνηση ναρκωτικών), θα παραστούν στη συνάντηση.

Αλλά η πρόθεση του Ζέρπα να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις καθώς και το σημείο όπου θα γίνει η συνάντηση καταδεικνύουν, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, πως δεν θα πρόκειται για χαμηλού προφίλ επαφές.

«Για ακόμη μια φορά ζητούμε από τους πιστωτές να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις», φέρεται να είπε το Σάββατο ο Ζέρπα, ο οποίος πέραν των πολιτικών καθηκόντων του είναι επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

Η κίνηση του Μαδούρο να καλέσει τους πιστωτές της χώρας να επαναδιαπραγματευτούν χρέος περίπου 60 δισ. δολαρίων (από το συνολικό που υπολογίζεται στα 150 δισ. δολ.) προκάλεσε ανησυχία στις αγορές πως η Βενεζουέλα οδηγείται στη χρεοκοπία.

Οι δε κυρώσεις που επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα απαγορεύοντας στους Αμερικανούς πολίτες και στις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες που προτείνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προκάλεσε την αντίδραση του Μαδούρο, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «οικονομική δίωξη».

Πηγή: insider.gr