Καταλονία: Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση, στον εισαγγελέα καλείται ο Πουτζδεμόν

Gazzetta team
Καταλονία: Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση, στον εισαγγελέα καλείται ο Πουτζδεμόν
Με αγωνία παρακολουθεί ο διεθνής Τύπος τις εξελίξεις στην Καταλονία, καθώς η κυβέρνηση της Μαδρίτης σκληραίνει τη στάση της απέναντι στον ηγέτη της Καταλονίας κι υπέρμαχο της ανεξαρτησίας.

Ποινική δίωξη σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόν όπως επίσης και σε βάρος άλλων Καταλανών αξιωματούχων αναμένεται να ασκήσει ο γενικός εισαγγελέας της Μαδρίτης.

Ενδεχόμενη σύλληψη του Πουτζδεμόν αναμένεται πως θα πυροδοτήσει διαδηλώσεις. Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Ινιάτσιο Ζόιντο ζήτησε με επιστολή του προς όλους τους αστυνομικούς στην Καταλονία να δείξουν την αφοσίωσή τους.

Ο Ζόιντο υπενθυμίζει στα μέλη της τοπικής αστυνομικής δύναμης, που υπάγονται πλέον στον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης, ότι είναι καθήκον τους να υπακούν στις εντολές και να εγγυώνται «τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων».

Ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας έχουν ήδη λάβει εντολή να απομακρύνουν από τα αστυνομικά τμήματα τα πορτρέτα του Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει πει ότι δεν αναγνωρίζει τη διαταγή της Μαδρίτης περί αποπομπής του από την εξουσία.

Ο διεθνής Τύπος για τις εξελίξεις στην Καταλονία

Τα δραματικά γεγονότα στην Καταλονία και την αστάθεια που αυτή προκαλεί σε Ισπανία και Ευρώπη απασχολούν τον γερμανικό Τύπο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Welt αναφέρεται στους «αυτονομιστές της Καταλονίας οι οποίοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία στην καταλανική». «Όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση της El Mundo, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τα τρία κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία θα λάμβαναν μαζί το 42,5% των ψήφων, δυο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ' ό,τι πριν από δυο χρόνια. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε λίγο πριν η κεντρική κυβέρνηση λάβει τα έκτακτα μέτρα. Ακόμη και κατά την τελευταία ψηφοφορία στο καταλανικό κοινοβούλιο υπήρξε με 70 ‘ναι' επί συνόλου 135 ψήφων ένα σχετικά οριακό αποτέλεσμα. Ήταν πάντα παραπλανητικό να μιλάει κανείς για διχασμό μεταξύ Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη. Διχασμένοι είναι οι ίδιοι οι Καταλανοί» αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα.

Στην διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ισπανίας την Κυριακή στη Βαρκελώνη αναφέρεται από πλευράς της η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. «Τις επόμενες μέρες η μάχη στην Καταλονία αναμένεται να κορυφωθεί. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα πρέπει να ανταποκριθεί […]. Ακόμη και ο ίδιος δεν φαίνεται να γνωρίζει πώς ακριβώς θα υλοποιήσει τα μέτρα που προανήγγειλε. […] Ο οδικός του χάρτης προβλέπει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για το περιφερειακό κοινοβούλιο σε λιγότερο από δυο μήνες, στις 21 Δεκεμβρίου. Στις τελευταίες εκλογές πριν από δυο χρόνια οι αυτονομιστές έλαβαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Για να αποτρέψει νέα νίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας ο Ραχόι θα πρέπει λοιπόν να μεταπείσει τουλάχιστον ένα μέρος των ψηφοφόρων. Εάν όμως και παρά τον έλεγχο της Μαδρίτης εκλεγεί και πάλι μια αυτονομιστική πλειοψηφία, τότε αυτό θα συνιστούσε φιάσκο για τον Ραχόι. Στην περίπτωση αυτή οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας θα εξέρχονταν ενισχυμένοι από την παρούσα αντιπαράθεση και ο ισπανός πρωθυπουργός δεν θα είχε προφανώς άλλη λύση από το να καθίσει μαζί τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: reader.gr