Μεγάλες καταστροφές στη Γερμανία από το πέρασμα της καταιγίδας Χέρβαρτ

Gazzetta team
Μεγάλες καταστροφές στη Γερμανία από το πέρασμα της καταιγίδας Χέρβαρτ
Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις, ενώ στις πληγείσες περιοχές συμπεριλαμβάνονται το Βερολίνο, το Αμβούργο και τμήματα της Βαυαρίας.

Η καταιγίδα «Χέρβαρτ» που σαρώνει από τις πρώτες πρωινές μεγάλα τμήματα της Γερμανίας προκάλεσε ζημιές σε πολλές περιοχές, προπαντός στο βορρά, στα ανατολικά κρατίδια και σε τμήματα της Βαυαρίας.

Πάρκα και ζωολογικοί κήποι έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανέστειλαν όλα τα δρομολόγια σε συνολικά επτά ομόσπονδα κρατίδια.

Σφοδροί άνεμοι με ταχύτητα ως και 140 χιλιόμετρα την ώρα ξερίζωσαν δέντρα ή τα έριξαν σε γραμμές τραίνων. Στη Βόρεια Θάλασσα ένας 63χρονος κατασκηνωτής έπεσε θύμα ξαφνικής πλημμυρίδας που προκάλεσαν δυνατοί άνεμοι.

Η κατάσταση σε Βερολίνο και Αμβούργο

Στο Βερολίνο η ταχύτητα των ανέμων έφτασε τα 115 χιλιόμετρα την ώρα. Στις επτά το πρωί η πυροσβεστική υπηρεσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καλώντας στην υπηρεσία ακόμα και εθελοντές. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 επιχειρήσεις, 90% αφορούσαν πεσμένα δέντρα και μεγάλα κλαδιά. Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους ή όταν βγαίνουν έξω να αποφεύγουν πάρκα και δασικές εκτάσεις.

Στο Αμβούργο η πυροσβεστική υπηρεσία πραγματοποίησε μεταξύ 2 και τις 9πμ πάνω από 550 επιχειρήσεις που αφορούσαν κυρίως ξεριζωμένα δέντρα και πεσμένες σκαλωσιές και σκεπές. Στο λιμάνι της πόλης ο ποταμός Έλβας ξεχείλισε. Υπόγεια πάρκινγκ έχουν πλημμυρίσει. Η γνωστή ιχθυαγορά της πόλης παρέμεινε κλειστεί.

Σταδιακή εξομάλυνση

Μετεωρολογικές υπηρεσίες αναμένουν ότι αργότερα σήμερα οι άνεμοι θα εξασθενίσουν και η κατάσταση σταδιακά θα εξομαλυνθεί. Πάντως, η καταιγίδα "Χέρβαρτ" δεν είναι τόσο ισχυρή όπως η πρόσφατη καταιγίδα "Χαβιέ" αρχές Οκτωβρίου. Οι σφοδροί άνεμοι είχαν προκαλέσει τότε τον θάνατο επτά ατόμων και μεγάλες υλικές ζημιές σε ολόκληρη την Γερμανία.

Πηγή: reader.gr