Ισλανδία: Νικήτρια στις εκλογές η κεντροαριστερή αντιπολίτευση

Gazzetta team
Ισλανδία: Νικήτρια στις εκλογές η κεντροαριστερή αντιπολίτευση
Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν καθόλου θετικό για την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, καθώς νικητές αναδεικνύονται οι υποψήφιοι των κεντροαριστερών συνδυασμών.

Οι Ισλανδοί, εκφράζοντας την οργή τους για μια σειρά πολιτικών σκανδάλων, εκδίωξαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να ανοίγουν τον δρόμο σε μια νεαρή χαρισματική ηγέτιδα της αντιπολίτευσης για να σχηματίσει έναν αριστερό συνασπισμό, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων που ανακοινώθηκε σήμερα.

Με την ήττα της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπγιάρνι Μπενέντικτσον, η κύρια αντίπαλός του, η Κατρίν Τζακομπσντότιρ του Κινήματος Αριστερά-Πράσινοι, είναι πιθανό να έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση με μικρή πλειοψηφία.

Ωστόσο η σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού παραμένει αβέβαιη, καθώς ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη αναθέσει την εντολή σε κάποιο κόμμα.

Το νησιωτικό κράτος των 340.000 ανθρώπων, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού.

Ο Μπενέντικτσον προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, λιγότερο από έναν χρόνο αφότου έγινε πρωθυπουργός, καθώς ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν ο πατέρας του οδήγησε στην αποχώρηση του κόμματος Ακτινοβόλο Μέλλον από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ηττηθεί πέρυσι στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers για τη χρησιμοποίηση υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων από τον τότε πρωθυπουργό Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον.

Στη νέα Βουλή θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα. Δύο κόμματα είναι νεοεισερχόμενα, ενώ ένα από τα κόμματα που συμμετείχαν στον απερχόμενο τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό δεν εξασφαλίζει αρκετές ψήφους ώστε να παραμείνει στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ