Μελέτη δείχνει πως ο εγκέφαλος αποφασίζει αν θα γίνεις τσιγκούνης ή ανοιχτοχέρης

Gazzetta team
Μελέτη δείχνει πως ο εγκέφαλος αποφασίζει αν θα γίνεις τσιγκούνης ή ανοιχτοχέρης
Μία μελέτη ήρθε για ν' αλλάξει τα δεδομένα και δείχνει πως περιοχή του εγκεφάλου καθορίζει αν θα είσαι γενναιόδωρος ή όχι.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να επιλέξουμε αν θα είμαστε τσιγκούνιδες ή ανοιχτοχέρηδες, καθώς οι δομές του εγκεφάλου αποφασίζουν από μόνες τους. Για την ακρίβεια μία μικροσκοπική περιοχή στον εγκέφαλο καθορίζει αν κάποιος θα είναι γενναιόδωρος ή τσιγκούνης, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Κέντρο Νοητικής Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η περιοχή αυτή ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου και όπως διαπιστώθηκε είναι το μοναδικό τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν μαθαίνουμε να προσφέρουμε στους άλλους, εξηγεί η δρ. Πατρίσια Λόκγουντ.

Σε προηγούμενες μελέτες είχε φανεί ότι η ίδια περιοχή είναι μικρότερη σε όσους πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη ή από διπολική διαταραχή. Στη νέα μελέτη όμως, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), η δρ Λόκγουντ και οι συνεργάτες της αναζήτησαν τις ρίζες της αλτρουιστικής συμπεριφοράς σε ομάδα εθελοντών, από τους οποίους ζήτησαν να παίζουν ένα παιχνίδι και παράλληλα να υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου.

Η εξέταση αυτή δείχνει ποιο σημείο του εγκεφάλου ενεργοποιείται κάθε φορά που κάνουμε κάτι. Πριν από το παιχνίδι οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολόγησαν τη γενναιοδωρία και την αλτρουιστική συμπεριφορά τους.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού οι εθελοντές έπρεπε να διαλέγουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά σύμβολα, το ένα από τα οποία είχε πολλές πιθανότητες να συνοδεύεται από ένα βραβείο για τον εαυτό τους και το άλλο με ένα βραβείο για άλλα άτομα.

Καθώς περνούσε η ώρα, οι εθελοντές μάθαιναν να ξεχωρίζουν ποια ήταν τα σύμβολα που ήταν πιθανότερο να επιβραβεύσουν τους ίδιους και ποια θα επιβράβευαν άλλα άτομα. Σε γενικές γραμμές, η αναγνώριση των συμβόλων που θα επιβράβευαν τους ίδιους ήταν πιο γρήγορη. Ωστόσο σε όσους εθελοντές ήταν γενναιόδωροι, η αναγνώριση των συμβόλων που θα ωφελούσαν τους άλλους ήταν πιο γρήγορη απ’ ό,τι σε εκείνους που περισσότερο νοιάζονταν για τον εαυτό τους.

Επιπλέον, όταν οι εθελοντές μάθαιναν τα σύμβολα που θα επιβράβευαν τους άλλους, ενεργοποιείτο μόνο ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, αλλά όχι με την ίδια ένταση σε όλους. Στην πραγματικότητα, η ενεργοποίησή του ήταν πολύ εντονότερη στους γενναιόδωρους εθελοντές, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι μοιάζουν εκ φύσεως πιο δοτικοί και πρόθυμοι να φροντίζουν τους άλλους, ενώ κάποιοι άλλοι ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους, λένε οι επιστήμονες και εκτιμούν ότι θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε μια θεραπεία για τους πάσχοντες από προβλήματα όπως η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία συμπόνιας για τους άλλους.

Πηγή: insider.gr