Slogun:Κι αυτοί οι Τούρκοι όλα μας τα έχουν πάρει. Μέχρι και ξύλο στον αγωνιστικό χώρο παίζουν!

FOLLOW US

Slogun:Κι αυτοί οι Τούρκοι όλα μας τα έχουν πάρει. Μέχρι και ξύλο στον αγωνιστικό χώρο παίζουν!
BWIN stripe gif

Σλοβενία: Πιθανή η επικράτηση των σοσιαλδημοκρατών στις σημερινές εκλογές

Gazzetta team
Σλοβενία: Πιθανή η επικράτηση των σοσιαλδημοκρατών στις σημερινές εκλογές
Οι Σλοβένοι ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, ο ρόλος του οποίου είναι εθιμοτυπικός, σε μια ψηφοφορία για την οποία ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπόρουτ Πάχορ θεωρείται το μεγάλο φαβορί.
Περίπου 1,7 εκατομμύριο ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μόλις κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Πάχορ, ένας πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη με άνετη πλειοψηφία το 2012 στην προεδρία, μπορεί να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο σήμερα, επικρατώντας άλλων οκτώ υποψηφίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Delo. Έλαβε το 54,8% των προθέσεων ψήφου σε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή για την εφημερίδα αυτή. Ο Πάχορ προηγείτο σημαντικά έναντι του κύριου αντιπάλου του, του 40χρονου πρώην ηθοποιού Μάριαν Σάρετς που έλαβε 21%.

Αλλά σύμφωνα με άλλες εφημερίδες, ο Πάχορ μπορεί να μην λάβει ποσοστό 50%, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 12 Νοεμβρίου.

Ο 53χρονος Πάχορ, ο «πρόεδρος Instagram» όπως τον αποκαλούν, καλλιέργησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μια εικόνα εγγύτητας με τους πολίτες, με συνέπεια συχνά να χαρακτηρίζεται "λαϊκιστής" από σχολιαστές και τους αντιπάλους του.

Ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρότερο από 50% πριν από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Πάχορ προσπάθησε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους διασχίζοντας πεζός περισσότερα από 700 χιλιόμετρα και επισκεπτόμενος περίπου 280 περιοχές στη χώρα αυτή των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

Ο απερχόμενος πρόεδρος καμαρώνει κυρίως γιατί έχει περισσότερους από 40.000 ακόλουθους στο Instagram, όπου αναρτά συχνά προσωπικές φωτογραφίες. Μια πρακτική που καταγγέλλει κυρίως ο προκάτοχός του Μίλαν Κούτσαν, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σλοβενίας το 1991, που τον κατηγορεί για "λαϊκισμό" .

Ο Πάχορ υποστηρίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έναν σχηματισμό του οποίου ηγείτο και ο οποίος από το 2014 είναι μέλος του συνασπισμού του κεντρώου πρωθυπουργού Μίρο Σέραρ.

Η υποψήφια του κόμματος του Σέραρ καθώς και οι εκπρόσωποι της δεξιάς λαμβάνουν λιγότερο από το 10% των ψήφων.
Ο Πάχορ διορίστηκε πρωθυπουργός το 2008 και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του το 2011 εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης. Εξελέγη στην προεδρία την επόμενη χρονιά με ποσοστό 67,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο επικρατώντας του Ντανίλο Τιρκ.


Πηγή: reader.gr