Ο παγκόσμιος χάρτης της κοκαΐνης κρύβει εκπλήξεις (pics)

Gazzetta team
Ο παγκόσμιος χάρτης της κοκαΐνης κρύβει εκπλήξεις (pics)
Στη δημοσιότητα έρευνα που παρουσιάζει την κατανάλωση κοκαΐνης σε κάθε χώρα του κόσμου, ενώ αντίστοιχες μελέτες διενεργήθηκαν και για την κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων κι άλλων ουσιών.

Η γειτονική μας Αλβανία κρατάει τα σκήπτρα της πρωτοπορίας στην κατοχή και κατανάλωση της κοκαΐνης σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), που δόθηκεπρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το ποσοστό των Αλβανών που κάνει χρήση κοκαΐνης αγγίζει το 2,5% δίνοντας στην βαλκανική χώρα μία θλιβερή κι ανησυχητική πρωτιά. Στη σχετική λίστα, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 2,3% κι έπονται το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,25%, η Ισπανία με 2,2%, η Αυστραλία με 2,1%, η Ουρουγουάη με 1,8%, η Ολλανδία με 1,6%, η Ιρλανδία με 1,5% και ο Καναδάς με 1,46%.

Έκπληξη συνιστά το γεγονός ότι η Κολομβία, το κράτος με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης, καταλαμβάνει την 34η θέση, κάνοντας σαφές πως η εγχώρια παραγωγή προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για εξαγωγές μέσω των διάσημων κι αδίστακτων καρτέλ ναρκωτικών της περιοχής.

Τέλος, αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι άλλα στοιχεία της έρευνας σχετικά με την πρώτη θέση στην κατανάλωση διάφορων προϊόντων κι ουσιών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ ανήκει στην Λευκορωσία, μαριχουάνας στην Ισλανδία και μπύρας στην Τσεχία, ενώ το Μαυροβούνιο παίρνει τα σκήπτρα στην κατανάλωση τσιγάρων.

Η Ανδόρρα κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση κρασιού, η Φινλανδία στον καφέ, η Παραγουάη στο τσάι, ενώ οι ΗΠΑ στην κατανάλωση ζάχαρης και κρέατος.