Ιαπωνία: Άνοιξαν οι κάλπες, προβάδισμα του πρωθυπουργού Άμπε

Gazzetta team
Ιαπωνία: Άνοιξαν οι κάλπες, προβάδισμα του πρωθυπουργού Άμπε
Προς μία νέα θητεία οδεύει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, καθώς σχεδόν 100 εκατομμύρια Ιάπωνες καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι Ιάπωνες άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες σήμερα το πρωί για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο συνασπισμός υπό τον οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία και νέα θητεία στην κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, με τις απειλές της Βόρειας Κορέας να δεσπόζουν στο φόντο.

Ο εθνικιστής ιάπωνας πρωθυπουργός μοιάζει να οδεύει σε άνετη νίκη και αναμένεται να μείνει στο πηδάλιο ως το 2021, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020.

Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά) και του κόμματος Κομέιτο αναμένεται να καταλάβει περίπου 300 από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Θα αφήσει έτσι πολύ μακριά πίσω του μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη και εξασθενημένη. Το νεότευκτο Κόμμα της Ελπίδας (δεξιά) της χαρισματικής κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε και το επίσης νέο Δημοκρατικό Συνταγματικό Κόμμα (κεντροαριστερά) αναμένεται ότι θα καταλάβουν το καθένα περίπου πενήντα έδρες.

Έπειτα από μια εξαιρετικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία 12 ημερών, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (01:00 ώρα Ελλάδας) υπό αδιάκοπη βροχή στο Τόκιο και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς ένας τυφώνας με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να πλήττει την ιαπωνική επικράτεια τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, στις 20:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).

Η συμμετοχή μπορεί να επηρεαστεί από την κακοκαιρία, παρότι πολλοί από τους περίπου 100 εκατομμύρια Ιάπωνες σε ηλικία ψήφου έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα εκ των προτέρων, κάτι που είναι δυνατόν στην Ιαπωνία πολλές ημέρες πριν από την επίσημη διεξαγωγή της διαδικασίας σε τοποθεσίες που έχουν προκαθοριστεί. Σύμφωνα με αναλυτές, η μικρή συμμετοχή πιθανόν θα ευνοήσει τον Άμπε, καθώς οι συντηρητικοί ψηφοφόροι έμοιαζαν οι πιο αποφασισμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ