Τσεχία: Νικητής ο μεγιστάνας ανεξάρτητος υποψήφιος Μπάμπιτς που νίκησε τον δικομματισμό

Gazzetta team
Τσεχία: Νικητής ο μεγιστάνας ανεξάρτητος υποψήφιος Μπάμπιτς που νίκησε τον δικομματισμό
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα λάβει ο Τσέχος μεγιστάνας, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούσαν μέχρι πρόσφατα καταβαραθρώθηκαν, με τους ακροδεξιούς να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση.

Ο τσέχος μεγιστάνας, Αντρέι Μπάμπις αναμένεται να εξασφαλίσει μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις προβλέψεις, καθώς το κόμμα του, το ΑΝΟ (Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών), εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει το 30,74% των ψήφων και θα έχει προβάδισμα περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 77,65% των εκλογικών τμημάτων. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται κατά τα φαινόμενα το ακροδεξιό SPD με 11,7%.

Το ΑΝΟ θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα σπάσει την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της χώρας από δύο παραδοσιακά κόμματα--της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς--υποδηλώνοντας μια αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο όπου η μεγάλη εισροή προσφύγων έχει προκαλέσει αύξηση της δημοτικότητας κομμάτων διαμαρτυρίας.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα που εκτιμάται ότι θα λάβουν το 7,2% πρόκειται να σημειώσουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους μετά τη ειρηνική διάσπαση της χώρας με τη Σλοβακία το 1993.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που ηγούνται της απερχόμενης τρικομματικής κυβέρνησης συμμαχίας, δεν θα ηγηθούν των συνομιλιών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έπειτα από το εκλογικό πλήγμα που υπέστησαν, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος Μίλαν Τσόβανετς στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Με βάση τις προβλέψεις, το κόμμα θα έρθει στην πέμπτη θέση με περίπου 7,3% των ψήφων. «Προς το παρόν δεν θα ηγηθούμε των συνομιλιών, θα ήταν για γέλια με 8%», δήλωσε ο Τσόβανετς.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος ΑΝΟ της Τσεχίας Γιάροσλαβ Φάλτινεκ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, όχι να αυξήσουμε τους φόρους.

Ο ίδιος είπε ότι θα προτείνει συνομιλίες στους εταίρους της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού πρώτα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Φάλτινεκ δήλωσε ότι ο ηγέτης του κόμματος ΑΝΟ, Αντρέι Μπάμπις, θα πρέπει να είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι τον εμπιστεύονται.

Πηγή: reader.gr