Μεγάλη διαδήλωση στην Φλόριντα κατά ρατσιστικής ομιλίας στο Πανεπιστήμιο

Gazzetta team
Μεγάλη διαδήλωση στην Φλόριντα κατά ρατσιστικής ομιλίας στο Πανεπιστήμιο
Εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «να πάτε σπίτια σας ναζί», συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κτίριο του Πανεπιστημίου της Φλόριντας όπου ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, διαβόητος οπαδός της ανωτερότητας της λευκής φυλής, εκφώνησε ομιλία, ενώ η αστυνομία είχε στήσει φράκτες για να χωρίσει τους υποστηρικτές του και τους διαδηλωτές κι ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες για να εμποδίσουν το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

Γύρω από την πανεπιστημιούπολη, στο Γκέινσβιλ, μια πόλη 130.000 κατοίκων, οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα κι εκατοντάδες αστυνομικοί κατέκλυσαν την περιοχή.

Η ομιλία του Σπένσερ στο πανεπιστήμιο, η αναγγελία της οποίας εξώθησε τον κυβερνήτη της Πολιτείας Ρικ Σκοτ να κηρύξει την κομητεία όπου βρίσκεται το δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα αυτό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σημειώθηκε περίπου δύο μήνες μετά τη συγκέντρωση νεοναζί και οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, τις οποίες ακολούθησαν επεισόδια στα οποία βρήκε τον θάνατο μια 32χρονη αντιφασίστρια που συμμετείχε σε αντιδιαδήλωση.

Τα βίαια επεισόδια της 12ης Αυγούστου επανέφεραν στο επίκεντρο τον ήδη εξαιρετικά τεταμένο διάλογο για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ, ενώ ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε έντονα διότι επέρριψε την ευθύνη και στις δύο πλευρές, κάτι που εξόργισε ακόμη και στελέχη του κόμματός του.

Λευκοί ρατσιστές προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να οργανώσουν εκδηλώσεις με κεντρικό ομιλητή τον Σπένσερ σε διάφορα δημόσια πανεπιστήμια, με το επιχείρημα ότι το Σύνταγμα τού εγγυάται την ελευθερία του λόγου. Αρκετά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναγκαστεί να επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτών, παρότι τονίζουν ότι στη διάρκειά τους εκφέρεται ρητορική μίσους, ενώ τα ίδια προσλαμβάνουν εταιρείες ασφάλειας και οι κατά τόπους αρχές κινητοποιούνται για την αποτροπή ταραχών.

Την Πέμπτη εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν θέλουμε το ναζιστικό σου μίσος» συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο του πανεπιστημίου, όπου μίλησε ο Σπένσερ.

Παρότι η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, αναφέρθηκαν μικροεπεισόδια με πέντε ανθρώπους να υφίστανται ελαφρείς τραυματισμούς, ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας σε ανακοίνωσή του.

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν, εκ των οποίων ο ένας είχε προσληφθεί για την προστασία εργαζόμενων σε ΜΜΕ. Τέθηκε υπό κράτηση επειδή οπλοφορούσε μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Ένας άνδρας που φορούσε μπλούζα με τη σβάστικα περικυκλώθηκε από διαδηλωτές κι όταν βγήκε από τον κλοιό είχε ματωμένα χείλη.

Μέσα στο κτίριο όπου μίλαγε, ο Σπένσερ και διαδηλωτές αντάλλαξαν ύβρεις και ο ίδιος κατήγγειλε ότι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να μιλήσει. «Δεν πρόκειται να πάω σπίτι μου», δήλωσε ο Σπένσερ, επικεφαλής του National Policy Institute, ενός σοβινιστικού ινστιτούτου μελετών. «Είμαστε δυνατότεροι από σας και το ξέρετε!», συνέχισε. Δεν φάνηκε πάντως να έχει πολλούς υποστηρικτές στο κοινό: περίπου 15 λευκοί άνδρες με παντελόνια κάργκο και λευκά μπλουζάκια ύψωσαν τα χέρια όταν ρώτησε ποιοι ανήκουν στην alt-right, την περιλάλητη «εναλλακτική δεξιά» των ΗΠΑ.

Ο Σπένσερ έφυγε από την πανεπιστημιούπολη σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο και τις αρχές.

Μια 26χρονη διαδηλώτρια δήλωσε «περήφανη» διότι τα μέλη της κοινότητάς της «ενώθηκαν» και πολλοί άνθρωποι «παρενέβησαν και δεν επέτρεψαν να μιλήσει» ο υπέρμαχος αυτός της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Το πανεπιστήμιο ξεκαθάρισε ότι παρότι δεν προσκάλεσε τον Σπένσερ, ήταν διά νόμου υποχρεωμένο να επιτρέψει την εκδήλωση. Πρόσθεσε ότι θα δαπανούσε πάνω από 500.000 δολάρια για τα μέτρα ασφαλείας. Το National Policy Institute κατέβαλε 10.000 δολάρια για την ενοικίαση του χώρου και για την ασφάλεια μέσα σε αυτόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Ο Σπένσερ, που υποστήριξε ενεργά τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, μολονότι μάλλον άσημος σε εθνικό επίπεδο ως τότε, έγινε διαβόητος όταν κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία οπαδοί του ρεπουμπλικάνου τον χαιρετούσαν ναζιστικά σε μια συγκέντρωση για τον εορτασμό της νίκης του υποψηφίου που υποστήριζαν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ καταδίκασε τη συγκέντρωση.

Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος μάλλον είναι το ότι, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Σπένσερ, ο Τζορτζ Ου. Μπους, ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (2001-2009), σημείωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Νέα Υόρκη ότι «η μισαλλοδοξία και η υποστήριξη της ανωτερότητας της λευκής φυλής, όποια μορφή κι αν παίρνουν, αποτελούν ύβρη για τις αμερικανικές αξίες», πριν προσθέσει πως η μισαλλοδοξία ενισχύεται στις ΗΠΑ και πλέον ο «πολιτικός διάλογος μοιάζει πιο ευάλωτος σε θεωρίες συνωμοσίας και στη χειραγώγηση», κάνοντας έναν υπαινιγμό σε βάρος του προέδρου Τραμπ, χωρίς να τον κατονομάσει.