Συναγερμός στο Ορλάντο λόγω επικείμενης ομιλίας ακροδεξιού (pics)

Gazzetta team
Συναγερμός στο Ορλάντο λόγω επικείμενης ομιλίας ακροδεξιού (pics)
Η προγραμματισμένη ομιλία του «υπέρμαχου της λευκής υπεροχής» αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή ενός «νέου Σάρλοτσβιλ».

Θορυβήθηκε ο κυβερνήτης της Φλόριντα από την προγραμματισμένη ομιλία ενός υπέρμαχου της ανωτερότητας της λευκής φυλής και έθεσε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο λόγος είναι οι χιλιάδες άνθρωποι που θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια εναντίον του Ρίτσαρντ Σπένσερ που θα πραγματοποιήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο Γκέινσβιλ.

Η ομιλία πραγματοποιείται περίπου δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή διαδηλώσεων από νεοναζιστές και υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, που κατέληξαν σε βίαια επεισόδια με αντιδιαδηλωτές από τα οποία σκοτώθηκε μία γυναίκα.

Ο Σπένσερ, που είναι επικεφαλής του National Policy Institute, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει το βράδυ της Πέμπτης. Το πανεπιστήμιο τόνισε ότι δεν έχει τον έχει καλέσει, όμως είναι υποχρεωμένο βάσει νόμου να του επιτρέψει να μιλήσει στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του πανεπιστημίου, το National Policy Institute ελέγχει τους δημοσιογράφους για να αποφασίσει σε ποιους θα επιτρέψει να είναι παρόντες στην ομιλία.

Το Southern Poverty Law Centre, που καταγράφει και παρακολουθεί τις ακροδεξιές οργανώσεις στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο Σπένσερ «είναι ένας ακραίος υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός λευκού έθνους- κράτους στη Βόρεια Αμερική».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Orlando Sentinel, ο Σπένσερ σχολίασε την κήρυξη της Πολιτείας της Φλόριντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «κολακευτική», αλλά «το πιθανότερο υπερβολική».

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν αναφέρει στο Facebook ότι θα συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση με τίτλο «Όχι ναζιστές στο UF (πανεπιστήμιο της Φλόριντα)», η οποία θα πραγματοποιηθεί έξω από τον χώρο όπου θα μιλήσει ο Σπένσερ.

Πηγή: reader.gr