Ιταλία: Ως και 2.000 ευρώ το μήνα για να την προσέλκυση... μόνιμων κατοίκων (pics)

Gazzetta team
Ιταλία: Ως και 2.000 ευρώ το μήνα για να την προσέλκυση... μόνιμων κατοίκων (pics)
Έναν ευφάνταστο και μάλλον αποδοτικό τρόπο βρήκε ο δήμαρχος μίας ιταλικής κωμόπολης του νότου για να αναστρέψει την μείωση των μόνιμων κατοίκων, καθώς προσφέρει μηνιάτικο ως και 2.000 ευρώ για όσους μετακομίσουν μόνιμα στην πόλη του.

Η τάση της αστικοποίησης και της συγκέντρωσης του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και δημιουργεί μία στενάχωρη εικόνα ερήμωσης σε πολλές περιοχές που κάποτε «άνθιζαν».

Ένα απτό παράδειγμα έρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία, όπου η Candela μία μικρή κωμόπολη στην επαρχία της Πούλια βρίσκεται απέναντι από το φάσμα της ερήμωσης και της εσωτερικής μετανάστευσης.

Ο ομώνυμος δήμος στις αρχές της δεκαετίας του '90 μετρούσε περισσότερους από 8.000 κατοίκους, όμως η ανεργία σε συνδυασμό με τη γειτνίαση με τη μεγαλούπολη της Νάπολη έριξαν τον αριθμό στους 2.700.

Μέχρις ότου... να αναλάβει δράση ο πολυμήχανος δήμαρχος της περιοχής, Nicola Gatta, ο οποίος έβαλε μπροστά ένα απλό – η αλήθεια είναι- σχέδιο προσέλκυσης μόνιμων κατοίκων.

Αποφάσισε τη χορήγηση μόνιμου μισθού, σε κάθε έναν κάτοικο που επέλεγε να μετακομίσει μόνιμα στην Candela, μισθός ο οποίος ξεκινά από τα 800 ευρώ για τους εργένηδες ενώ φτάνει ως και τα 2.000 ευρώ για τις πολυμελείς οικογένεις.

Βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος είναι η μόνιμη κατοικία εντός των ορίων του δήμου αλλά κι η μόνιμη εργασία με ετήσιες απολαβές άνω των 7.500 ευρώ, ενώ όπως σημειώνει ο δήμαρχος, όσοι επιλέξουν να μετακομίσουν στην πόλη θα έχουν την ευκαρία να απολαύσουν όλα τα προνόμια της διαβίωσης σε «μία πανέμορφη και γραφική πόλη, η οποία συνδυάζει τα μεσαιωνικά κτίσματα με τις υποδομές μίας σύγχρονης πόλης».

Και τα αποτελέσματα του μέτρου προσέλκυσης κατοίκων είναι ήδη ορατά, καθώς τουλάχιστον έξι οικογένειες από τη βόρεια Ιταλία μετακόμισαν στην περιοχή, κάνοντας δήμαρχο και κατοίκους να αισιοδοξούν ότι θα ξαναφέρουν στην Candela τα περασμένα μεγαλεία, με τους δρόμους γεμάτους από μαγαζιά, ντελάληδες, τουρίστες και παιδικές φωνές.