15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν

Gazzetta team
15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν
Παρά τη δραματική μείωση στο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών και νηπίων, 15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι επειδή κάποιες αφρικανικές χώρες και χώρες της Νότιας Ασίας εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω στην παροχή θεραπείας, περισσότερα από 60 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν μέχρι το 2030 από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Το 2016, εκτιμάται ότι 5,6 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια, ανακοίνωσαν σε κοινή τους έκθεση η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί μια τεράστια μείωση από τους 12,6 εκατομμύρια θανάτους το 1990. Αλλά οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν ότι οι θάνατοι 15.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών παραμένει ένας "ανεπίτρεπτα υψηλός αριθμός".

Πνευμονία, διάρροια και ελονοσία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ασθενειών που ευθύνονται για την παιδική θνησιμότητα και μπορούν να προληφθούν. Σύμφωνα με την έκθεση, για τους μισούς από αυτούς τους θανάτους ευθύνεται και ο υποσιτισμός που καθιστά τα παιδιά πιο ευάλωτα στις σοβαρές ασθένειες.

Το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας το έχει η υποσαχάρια Αφρική με 79 θανάτους κατά μέσον όρο για κάθε 1.000 γεννήσεις το 2016. Ωστόσο η Ινδία έχει τον υψηλότερο αριθμό βρεφικών θανάτων με περισσότερους από 850.000, ενώ η Νιγηρία έρχεται δεύτερη με τουλάχιστον 450.000.

Οι μισοί θάνατοι σημειώνονται στην Ινδία, τη Νιγηρία, την ΛΔ Κονγκό, την Αιθιοπία, την Κίνα και τον Νίγηρα.

Η παγκόσμια σύνοδος κορυφής το 2015 έθεσε ως στόχο το 2030 για τη μείωση του αριθμού των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών σε λιγότερους από 25 για κάθε 1.000 γεννήσεις. Σήμερα η αναλογία ειναι 41 για κάθε 1.000 γεννήσεις από 93 που ήταν το 1990.

Εν μέσω αμφιβολιών για την επίτευξη του στόχου, η έκθεση αναφέρει ότι περισσότερες από 50 χώρες, κυρίως στην Αφρική, υστερούν σε πρόσβαση σε θεραπείες και ιατρικές εγκαταστάσεις.

"Αν εξακολουθήσει η παρούσα τάση, πάνω από 60 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεθάνουν από το 2017 ως το 2030, σχεδόν τα μισά εκ των οποίων νεογέννητα", σημειώνει η έκθεση.

Η ίδια πηγή επισημαίνει εξάλλου τη διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό θανάτων των αγοριών και των κοριτσιών σε κάποιες ασιατικές χώρες.

Ο αριθμός των χωρών με σημαντική διαφορά στα ποσοστά θανάτου μεταξύ αγοριών και κοριτσιών έχει μειωθεί από 19 σε 11 από το 1990 ως το 2016.

"Σε κάποιες χώρες ο κίνδυνος να πεθάνει ένα κορίτσι πριν φτάσει τα πέντε είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με το αναμενόμενο με βάση τις παγκόσμιες τάσεις. Οι χώρες αυτές βρίσκονται κυρίως στη νότια και στη δυτική Ασία".

Σε ορισμένες ασιατικές χώρες η παράδοση θέλει να πραγματοποιούνται επιλεκτικά αμβλώσεις και τα αγόρια να προτιμώνται και γι αυτό να χαίρουν καλύτερης σίτισης και ιατρικής φροντίδας.