+slo-gun

Κίνα: Eπτά οικογένειες ψαρεύουν στις λίμνες της ερήμου Γκόμπι αναζητώντας την τύχη τους (pics)

Κίνα: Eπτά οικογένειες ψαρεύουν στις λίμνες της ερήμου Γκόμπι αναζητώντας την τύχη τους (pics)

Κίνα: Eπτά οικογένειες ψαρεύουν στις λίμνες της ερήμου Γκόμπι αναζητώντας την τύχη τους (pics)

Επτά οικογένειες ψαράδων ταξίδεψαν από τον Γιανγκτσέ, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας, βαθιά στην έρημο Γκόμπι για μία καλύτερη ζωή.

Επτά βάρκες και επτά σκηνές χρησιμεύουν ως προσωρινές κατοικίες κατά μήκος της ακτής της λίμνης Ουλουνγκούρ γνωστής και « η θάλασσα μέσα στην Γκόμπι» στην βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων της Σιντσιάνγκ.

«Έχω ακούσει ότι είναι πιο εύκολο να βγάλεις εδώ χρήματα» λέει ο 50χρονος Τσεν Γκουισάν. Η αραιοκατοικημένη περιοχή έχει προσελκύσει εργατικούς ανθρώπους οι οποίοι καταφθάνουν εδώ για να βοηθήσουν στην τοπική ανάπτυξη.

Ο Τσεν και η σύζυγός του Γιουλάν γεννήθηκαν, παντρεύτηκαν και ψάρευαν κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ μέχρι πριν από εννέα χρόνια, όταν αποφάσισαν να μπούνε στην «ομάδα των ερημίτων ψαράδων». Το ζευγάρι ελπίζει οτι ο παράδοξος αυτός τρόπος δουλειάς θα μπορούσε να τους αποφέρει χρήματα.

Η λίμνη Ουλουνγκούρ στη βόρεια Σιντζιάνγκ και η λίμνη Μπόστεν στη νότια Σιντζιάνγκ αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες πηγές αλιείας στην περιοχή. Οι δύο λίμνες είναι δύο από τις μεγαλύτερες εσωτερικές λίμνες γλυκού νερού στην Κίνα, και καλύπτουν συνολική έκταση 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα οι επτά οικογένειες διάγουν μία νομαδική ζωή, όπως και οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι. Ψαρεύουν στην λίμνη Ουλουνγκούρ την άνοιξη και το καλοκαίρι και στη συνέχεια, μεταναστεύουν στην πιο ζεστή λίμνη Μπόστεν όταν έρχεται το φθινόπωρο.

Το ψάρεμα στην λίμνη Ουλουνγκούρ αρχίζει μετά τη λήξη ενός ετήσιου μορατόριουμ για την αλιεία. Η οικογένεια του Τσεν βγαίνει για ψάρεμα στις έξι το πρωί, πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος. Ο Τσεν και ο 25χρονος γιος του Τζαοτζόου βγαίνουν από την σκηνή, φοράνε τα αδιάβροχα παντελόνια και τα σωσίβιά τους και μπαίνουν στην βάρκα τους. Με το πρώτο φως της αυγής, βλέπουν και άλλες βάρκες να πλέουν στο νερό. Ο Τσεν κατευθύνεται προς το κέντρο της λίμνης. Σε όλη τη διαδρομή δεν ακούγεται τίποτα παρά μόνο ο ρυθμικός ήχος της μηχανής.

Σε περίπου μισή ώρα, το σκάφος φτάνει στην ζώνη αλιείας. Πατέρας και γιος ρίχνουν την άγκυρα και πετάνε το δίχτυ στη θάλασσα. Οι δύο τους δεν χρειάζεται να μιλήσουν. Καταλαβαίνουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον. Οταν ο γιος τραβά έξω τα δίχτυα ο πατέρας επιλέγει τα ψάρια που είναι αρκετά μεγάλα για να μπουν στα αμπάρια, και ρίχνει πίσω στη θάλασσα τον γόνο.

« Πρέπει να παραμείνουμε βιώσιμοι. Ο γόνος πρέπει να μένει στο νερό ώστε να μεγαλώσει και να γονιμοποιηθεί και αυτός με τη σειρά του» εξηγεί ο μεγαλύτερος ψαράς.

Σήμερα ήταν μία τυχερή ημέρα για τους δύο τους. Δύο μεγάλες ψαριές γέμισαν τα δίχτυα και στη συνέχεια τα αμπάρια της βάρκας. Σε λιγότερο ευνοϊκές μέρες πρέπει να ρίξουν τουλάχιστον οκτώ δίχτυα, ώστε να γεμίσει η βάρκα με ψάρια. Επίσης στην περιοχή συνήθως πνέουν θυελλώδεις άνεμοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν πάντα με την βάρκα. Ευχαριστημένοι με τα ψάρια που έπιασαν βάζουν μπροστά τη μηχανή με κατεύθυνση την ψαραγορά. Για τους ψαράδες η πώληση είναι εξίσου σημαντική με την αλιεία.

Όταν φτάνουν στην αγορά, βλέπουν ότι πολλοί άλλοι έχουν ήδη φτάσει. Ο συνήθως κλειστός πατέρας γίνεται τώρα ομιλητικός. Ανυπομονώντας να πουλήσει τα ψάρια τους, τα βάζει κατευθείαν στον πάγκο ενός πωλητή. Ησυχάζει μόνο όταν ο έμπορος του κάνει νόημα για να πάρει την προσφορά του. Τα φρέσκα ψάρια πολύ σύντομα θα σερβιρισθούν στα εστιατόρια του Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, καθώς και σε άλλες πόλες της Κίνας, χάρη στις ταχέως αναπτυσσόμενες υπηρεσίες μεταφοράς που διαθέτει η χώρα.

« Η Ουλουνγκούρ διαθέτει καθαρά νερά και άφθονα ψάρια» λέει ο Τζάο Τσίνγκγσονγκ επικεφαλής της τοπικής διοίκησης αλιείας.Οι ντόπιοι στην Ουλουνγκούρ έχουν εδώ και χρόνια παράδοση στην αλιεία. « Η λίμνη μας φέρνει πλούτο, οπότε εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον» λέει ο Τζάο και προσθέτει οτι ακολουθούν αυστηρούς αλιευτικούς περιορισμούς και κανονισμούς για την προστασία των φυσικών πόρων.

Πατέρας και γιος επιστρέφουν σπίτι ικανοποιημένοι με τα 1.600 γιουάν (243 δολάρια ΗΠΑ) που έχουν κερδίσει από περίπου ένα τόνο ψαριών. Όταν φτάσουν η Γιουλάν ετοιμάζει το γεύμα. Ψάρια με λαχανικά είναι ένα τυπικό γεύμα για την οικογένεια. Όπως πολλοί που εργάζονται στον κλάδο της αλιείας, ο Τζεν και η Γιουλάν υποφέρουν από σοβαρή αρθρίτιδα. Ζουν περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη, έτσι σπάνια πηγαίνουν εκεί για ψώνια ή διασκέδαση. Στο σπίτι η γυναίκα μαγειρεύει και ράβει τα δίχτυα, κάτι που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για να ξεκουραστεί.

Πολλοί ψαράδες παίρνουν έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα ενώ οι γυναίκες τους παίζουν μαζί μαχτζόνγκ, ένα επιτραπέζι παιχνίδια με τουβλάκια. Ο Τσεν όμως δεν ξεκουράζεται. Αρχίζει να επισκευάζει τις διαρροές στην σκηνή τους. Καθώς αρχίζει ο καιρός να κρυώνει, σύντομα η οικογένεια θα πάει στη λίμνη Μπόστεν όπου θα συνεχίσουν να ψαρεύουν έως ότου μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ουλουνγκούρ.

«Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στη θάλασσα. Θέλω πια να περάσω τα γηρατειά μου στην ξηρά. Οταν θα έχω αρκετά χρήματα, θα αγοράσω ένα σπίτι και θα ρίξω άγκυρα» λέει ο Τσεν.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Best of internet