Χιλιάδες μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν την Βιρμανία (vid)

Gazzetta team
Χιλιάδες μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν την Βιρμανία (vid)
Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι της φυλής Ροχίνγκια εγκαταλείπουν τις εστίες τους, εξαιτίας των συνεχών συγκρούσεων μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας και του καθεστώτος της Βιρμανίας, ενώ καταγγέλουν πρακτικές γενοκτονίας από στρατιωτικά και παραστρατιωτικά σώματα.

Η σύγκρουση μεταξύ των μουσουλμάνων Ροχίνγια και του βιρμανικού καθεστώτος, κλιμακώθηκε από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ένοπλοι Ροχίνγκια προσπάθησαν να εκδιώξουν στρατιωτικές μονάδες της Βιρμανίας από την περιοχή τους, ενώ το καθεστώς της Βιρμανίας απάντησε με ολοκληρωτικό πόλεμο.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν μέσω της ζούγκλας προς το γειτονικό Μπανγκλαντές, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων.

Οι συγκρούσεις στη Βιρμανία (πρώην Μυανμάρ) στο νοτιοανατολικό άκρο της Ασίας, έχει τις ρίζες της πολύ πίσω, στη βρετανική κατοχή στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Ο πληθυσμός της περιοχής παραδοσιακά ασπαζόταν το βουδισμό, όμως οι Βρετανοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν τεχνητές εντάσεις με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της περιοχής.

Για αυτό το λόγο παρακίνησαν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους που ζούσαν στις εύφορες κοιλάδες της ανατολικής Βεγγάλης (σημερινό Μπανγκλαντές) να μεταναστεύσουν ανατολικότερα. Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγια προσπάθησαν γρήγορα να δημιουργήσουν τη δική τους επικράτεια κι ήρθαν σε άμεση σύγκρουση με τους βουδιστές κατοίκους.