Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας (pic)

Gazzetta team
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας (pic)
Αφορμή για την πρόταση κράτησης αποτέλεσε η δράση της αστυνομίας της Καταλονίας πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, που συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς συγκρούσεις μεταξύ της ισπανικής αστυνομίας κι αυτονομιστών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέπ Λιουίς Τραπέρο αφέθηκε σήμερα ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους, όπως αποφάσισε το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας να παραμείνει υπό κράτηση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια δικαστική πηγή.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον αξιωματικό, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, να φύγει από τη χώρα και του επέβαλε να παρουσιάζεται κάθε 15 μέρες ενώπιον δικαστή.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ισπανίας είχε ζητήσει να τεθεί υπό κράτηση, χωρίς δικαίωμα εγγύησης.

Ο Καταλανός αρχηγός της αστυνομίας, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με την κατηγορία της ανταρσίας, ανέφερε τη Δευτέρα μια νομική πηγή.

Οι κατηγορίες που του προσάπτουν αφορούν στη στάση της τοπικής αστυνομίας πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίση από την Ισπανία , καθώς δεν ακολούθησε τις ομοσπονδιακές διαταγές που έκαναν λόγο για κατάσχεση εκλογικού υλικού αλλά και παρεμπόδιση της ψηφοφορίας.

Οι συγκρούσεις, που ακολούθησαν την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή για τη στάση της ομοσπονδιακής αστυνομίας (Guardia Civil), ενώ περισσότεροι 800 άνθρωποι χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ