Τρύπα μυστήριο στους πάγους της Ανταρκτικής προβληματίζει τους επιστήμονες (pics)

Gazzetta team
Τρύπα μυστήριο στους πάγους της Ανταρκτικής προβληματίζει τους επιστήμονες (pics)
Την ύπαρξη μίας τεράστιας μυστηριώδους τρύπας μεταξύ των πάγων στην Ανταρκτική, εντόπισαν οι επιστήμονες με τη βοήθεια των δορυφόρων, σχετίζοντας την με την κλιματική αλλαγή, ενώ το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Με ένα ανεξήγητο φαινόμενο βρίσκονται αντιμέτωποι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη και την καταγραφή των κλιματικών αλλαγών στην Ανταρκτική.

Μέσω λήψεων από δορυφόρους εντόπισαν μία τεράστια τρύπα με θαλασσινό νερό στο κέντρο της παγωμένης ηπείρου, η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από το σημείο που ο νότιος παγωμένος ωκεανός συναντά τους πάγους της Ανταρκτικής.

Η έκτασή της αγγίζει τα 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ίση σχεδόν με την έκταση της Τσεχίας, ενώ η δημιουργία της αποτελεί μυστήριο για τους ειδικούς του Παρατηρητηρίου του Νότιου Ωκεανού για το Κλίμα, που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να διαπιστώσουν την προέλευσή της.

Το φαινόμενο, πάντως, δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά, καθώς και την περασμένη χρονιά είχε ανοίξει μία αντίστοιχη τρύπα μικρότερου μεγέθους, ενώ τη δεκαετία του 1970 η έκτασή της είχε φτάσει ως τα 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι εικασίες των επιστημόνων κάνουν λόγο για παροδικό φαινόμενο, που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την κλιματική αλλαγή, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η τρύπα επανεμφανίστηκε στην περιοχή σχεδόν 40 χρόνια μετά την τελευταία της θέαση.

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, που ασχολούνται με το θέμα, ίσως και να πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που έχει να κάνει με τη θερμοκρασία των νερών αλλά και την περιεκτικότητά του σε αλάτι, καθώς με αυτόν τον τρόπο δε μπορεί να δημιουργηθεί πάγος στην επιφάνεια της θάλασσας.