Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών και η Σακίρα

Gazzetta team
Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών και η Σακίρα
Η Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα αντιμετωπίζει προβλήματα με τις ισπανικές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «La Vanguardia».

Η Φορολογική Υπηρεσία απέστειλε στο γραφείο του εισαγγελέα καταγγελία κατά της Σάκιρα για φερόμενη φορολογική παράβαση επί τέσσερα χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται από πηγές κοντά στην κατηγορούσα αρχή.

Η καταγγελία απεστάλη στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η επιθεώρηση αποφάσισε να αναστείλει το έργο της και να προωθήσει τις πληροφορίες στους εισαγγελείς.

Από το περιβάλλον της Σακίρα τονίζεται ότι η τραγουδίστρια πάντα εκπληρώνει τις φορολογικές της υποχρεώσεις και ότι πρόκειται για «τεχνικής φύσης» διαφωνία.

«Το ποσό της υπόθεσης, με βάση τα υψηλά εισοδήματα μιας τραγουδίστριας με διεθνή φήμη, όπως της Σακίρα είναι πολύ μεγάλο "αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ"» σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στην έρευνα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πηγές του Forbes, αναφέρουν ότι στις αρχές της δεκαετίας τα ετήσια εισοδήματά της ανέρχονταν σε 25 εκατομμύρια, κυρίως από τις παγκόσμιες περιοδείες της, τέταρτες στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο πυρήνας της διαμάχης μεταξύ της φορολογικής υπηρεσίας και της Σακίρα είναι ο τόπος κατοικίας της για φορολογικούς σκοπούς. Από το 2011, όταν δημοσιοποιήθηκε η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή της Μπάρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ και μέχρι το 2014, δηλαδή για τέσσερα χρόνια, η καλλιτέχνης από την Κολομβία ήταν φορολογική κάτοικος εκτός Ισπανίας. Από το 2015, είναι φορολογική κάτοικος Ισπανίας. Τα έτη που αποτελούν αντικείμενο ελέγχου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σακίρα δεν είχε δικό της σπίτι στη Βαρκελώνη και μέχρι το 2013 δεν είχε το πρώτο παιδί με τον σύντροφό της.

Η διαφορά μεταξύ της μιας περίπτωσης και της άλλης είναι σημαντική. Ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση φορολογικού κατοίκου ο φορολογούμενος πρέπει να φορολογείται στην Ισπανία για τα εισοδήματά του που παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην περίπτωση που δεν είναι φορολογικός κάτοικος θα πρέπει να φορολογείται αποκλειστικά για το εισόδημα που αποκτάται μόνο στο ισπανικό έδαφος. Στην τελευταία περίπτωση ο φορολογικός συντελεστής είναι 24%.

Οι εκπρόσωποι της τραγουδίστριας υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από τις περιοδείες και τις εμφανίσεις της σε όλο τον κόσμο.