Σείεται η Ιταλία! Και δεύτερος σεισμός 5,9 Ρίχτερ (pics & vids)

Gazzetta team
Σείεται η Ιταλία! Και δεύτερος σεισμός 5,9 Ρίχτερ (pics & vids)
Είχε προηγηθεί στην ίδια περιοχή σεισμός 5,4 Ρίχτερ, δύο ώρες νωρίτερα - Δευτερόλεπτα αργότερα, ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 5,6 Ρίχτερ - Σύγχυση με αντικρουόμενες πληροφορίες για το μέγεθος της δόνησης

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:18 ώρα Ελλάδος στην κεντρική Ιταλία, ακολουθώντας τον σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στο ίδιο ρήγμα. Το μέγεθος δόθηκε στα 5,9 Ρίχτερ, ενώ άλλα ινστιτούτα δίνουν το σεισμό στα 6,4 Ρίχτερ και κάποια άλλα 6,3 Ρίχτερ, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση, αν και είναι αρκετά νωρίς ώστε να οριστικοποιηθεί η ισχύς της δόνησης.

Όπως αποδείχθηκε, ο πρώτος σεισμός δεν ήταν ο κύριος, καθώς με διαφορά δύο μόλις ωρών και ελάχιστων λεπτών, σημειώθηκε η νέα δόνηση, αρκετά πιο ισχυρή. Δευτερόλεπτα μετά, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν φόβους για ενεργοποίηση μεγαλύτερων ρηγμάτων και ήδη έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στους κατοίκους.

Νωρίτερα, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στο κέντρο της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο βρίσκεται στην περιοχή Βίσο της Ματσεράτα στις Μάρκε, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή στις περιοχές της Ρώμης, της Άκουιλα και της Περούτζια.

Όπως αναφέρει η Corriere della Sera, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που κατέβηκαν στο δρόμο ανήσυχοι, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν σημειωθεί ζημιές.

Εντούτοις, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, υπάρχουν αναφορές για «νεκρούς, τραυματίες και καταρρεύσεις».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η σχετική αναφορά αφαιρέθηκε από το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων.

Στη συνέχεια, ο Τσέζαρε Σπούρι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή Μάρκε, διέψευσε την είδηση επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί «τουλάχιστον προς το παρόν».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η πιο σοβαρή κατάσταση παρατηρείται στο Καστελσαντάντζελο σουλ Νέρα, όπου δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στο σημείο σπεύδουν σωστικά συνεργεία.

Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, δύο κάτοικοι του Βίσο τραυματίστηκαν, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η κατάστασή τους.

Περίπου 150 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα προσωρινά καταλύματά τους στην περιοχή Αρκουάτα Ντελ Τρόντο μετά τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 19.11 απόψε (20.11 ώρα Ελλάδας), με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Την ίδια στιγμή, το Twitter έχει κατακλυστεί από αναρτήσεις κατοίκων της κεντρικής Ιταλίας που περιγράφουν τις στιγμές αγωνίας που βίωσαν.

«Θεέ μου τι δόνηση. Ένιωσα το στομάχι μου να κλείνει. Ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω», «Τον κατάλαβα και στην επαρχία της Πεσκάρα», «Ο αδελφός μου στο Αμπρούτζο ένιωσε τον σεισμό. Τρέμω», «Ένιωσα τη δόνηση. Φοβάμαι», είναι μόνο μερικές από τις αναρτήσεις στο Twitter.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa στις περιοχές Καστελσαντάντζελο σουλ Νέρα, Βίσο, Ουσίτα και Πρέτσι, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Επισημαίνεται πως ακόμα και στις περιοχές που έχουν πληγεί στο παρελθόν από σεισμικές δονήσεις, όπως το Ασκολάνο στην Ανκόνα, το Φαμπριάνο και το Πέζαρο, έγινε αισθητός ο σεισμός.

Σεισμολόγος μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica εξήγησε πως η δόνηση συνδέεται με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου που σκόρπισε το θάνατο στο Αματρίτσε.

«Πρόκειται για γεγονός που συνδέεται με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου», δήλωσε ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv), εξηγώντας πως η δόνηση που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης «συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με εκείνη της 24ης Αυγούστου στο Αματρίτσε. Βρίσκεται στην περιοχή που είναι ήδη ενεργή. Ενδεχομένως να πρόκειται για ενεργοποίηση ενός νέου ρήγματος».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ενημερώνεται διαρκώς από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο.

«Υπήρξε διακοπή ρεύματος. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται. Σίγουρα θα έχει υπάρξει κάποια κατάρρευση. Είναι πραγματικά δύσκολα», δήλωσε ο δήμαρχος του Καστελσαντάντζελο σουλ Νέρα.

«Είμαστε στο δρόμο, μπροστά από το δημαρχείο», συνέχισε ο δήμαρχος, Μάουρο Φάλτσικο.

«Έχουμε μείνει άφωνοι. Βρισκόμασταν στο δημαρχείο σε σύσκεψη όταν άρχισε η σεισμική δόνηση. Τώρα είμαστε 15 στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν έχουν υπάρξει ζημιές γιατί έχει διακοπεί το ρεύμα, είναι σκοτάδι και βρέχει», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Εντούτοις, όπως αναφέρει η Corriere della Sera ένας άνδρας στο Καστελσαντάντζελο σουλ Νέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ιταλική εφημερίδα δήλωσε: «Επικρατεί χάος, υπάρχουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει. Φεύγω γιατί φοβάμαι».

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Σαλάρια, προς το παρόν δε μπορώ να πω τίποτα άλλο, εκτιμούμε την κατάσταση», δήλωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας στις Μάρκε, Τσέζαρε Σπούρι.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος του Αματρίτσε που ακόμα μετρά τις πληγές του από το σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ του περασμένου Αυγούστου, δήλωσε πως η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή.

«Υπάρχουν κάποιες ζημιές, αλλά σε κτίρια που έχουν ήδη πληγεί. Κινούμαστε στην περιοχή, δεν νομίζω ότι υπάρχουν τραυματίες. Σίγουρα ξύπνησε ο φόβος. Είναι βαριά αυτή η νέα δόνηση», δήλωσε ο δήμαρχος Σέρτζο Πιρότζι, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Στις πληγείσες περιοχές Ακούμολι και Αματρίτσε για λίγα λεπτά διεκόπησαν και οι τηλεφωνικές γραμμές καθώς και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη Ρώμη, προς το παρόν δεν καταγράφονται ζημιές, αλλά οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι, ενώ δεκάδες είναι οι αναφορές στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης για παράθυρα που άνοιξαν ξαφνικά, τραπέζια και κρεβάτια που άρχισαν να «χορεύουν», ενώ κάποιοι από τους χρήστες του Twitter έγραψαν πως λίγα δευτερόλεπτα πριν τη δόνηση σκύλοι και γάτες ήταν ανήσυχοι.

Ο επικεφαλής του Λάτσιο, Νικόλα Τζινγκαρέτι, έγραψε στο Twitter ότι βρίσκεται σε επαφή με την πολιτική προστασία της περιφέρειας, καθώς και με τους δημάρχους του Αματρίτσε, του Ακούμολι και του Ριέτι.


Πηγή: protothema.gr