Όργιο φοροδιαφυγής σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Gazzetta team
Όργιο φοροδιαφυγής σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Φοροδιαφυγή «πέντε αστέρων» σε πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες εντόπισαν οι Ράμπο της ΓG Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιώντας μια νέα, ειδική μεθοδο

Όργιο φοροδιαφυγής σε πεντάστερα ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες εντόπισαν οι Ράμπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιώντας μια νέα, ειδική μεθοδολογία.

Οι ελεγκτές άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνο στα ξενοδοχεία προσποιούμενοι τους πελάτες και έπαιρναν τιμές και τις συνέκριναν με τα στοιχεία από το ίντερνετ. Παράλληλα, καταγράφηκαν οι πληρότητες των καταλυμάτων, όπως αποτυπώνονταν στις ιστοσελίδες τους, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων (booking, trivago) και μέσω τηλεφώνου.

Διαπιστώθηκε επί των δηλώσεων των 901 επιχειρήσεων με διπλογραφικό σύστημα που υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο και επιμέρους σε ένα δείγμα 525 για τις οποίες υπήρχαν πλήρη στοιχεία ότι:

-53 δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση ΦΠΑ ή υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις

-64 εμφανίζουν αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ και 384 εμφανίζουν χαμηλότερες αποκλίσεις από τα 100.000 ευρώ αλλά παράλληλα εμφανίζονται να έχουν πολύ χαμηλά έσοδα.

Ηδη, από τις 53 υποθέσεις, στις 10 έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και δρομολογούνται οι διαδικασίες και για τους υπόλοιπους.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πεντάστερου ξενοδοχείου που έκρυψε 4 εκατ. Ευρώ σε ένα μήνα.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων από τον ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τονίστηκε επανειλημμένα ότι στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δείξουμε στους υπόχρεους ότι τους παρακολουθούμε και περιμένουμε να μας δηλώσουν τα έσοδα που πρέπει να δηλώσουν.

«Δηλώστε γιατί σας περιμένουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις λήγει την προσεχή Δευτέρα ενώ για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Πηγή: thetoc.gr