Η μισθολογική δικαίωση των γυναικών θα έρθει σε... 170 χρόνια!

Gazzetta team
Η μισθολογική δικαίωση των γυναικών θα έρθει σε... 170 χρόνια!
Η μισθολογική δικαίωση των γυναικών θα έρθει σε... 170 χρόνια από σήμερα.

Το 2186 οι γυναίκες θα αμείβονται όσο και οι άνδρες, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που υπολογίζει πως, αν η ψαλίδα σε ότι αφορά τις μισθολογικές απολαβές των δύο φύλων συνεχίζει να κλείνει με τους σημερινούς ρυθμούς, τότε οι γυναίκες θα αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες σε.. 170 χρόνια. Στην πρώτη "πεντάδα ισότητας" βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες και η Ρουάντα ενώ στην τελευταία οκτάδα συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 92η θέση σε σύνολο 144 με γενικό δείκτη 68% (που είναι και ο γενικός μέσος όρος της μελέτης).

Τα τελευταία χρόνια, όπως διαπιστώνει η μελέτη, καταγράφεται επιβράδυνση της τάσης ενώ στην πρώτη «πεντάδα ισότητας» βρίσκονται σκανδιναβικές χώρες με τη Ρουάντα να κάνει τη μεγάλη έκπληξη.

Πριν από τρία χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι, οι διαφορές στις χρηματικές απολαβές θα εξαλείφονταν σε 53 χρόνια, δηλαδή το 2066.

Κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου έβγαζαν κάτι παραπάνω από τα μισά απ' ότι οι άνδρες συνάδελφοί τους στις ίδιες θέσεις και μάλιστα και με περισσότερες ώρες εργασίας.

Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας φτάνει στα δύο τρίτα της αντίστοιχης των ανδρών. Οι μικρότερες διαφορές καταγράφονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όμως αναλογικά οι χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν παρουσίαζαν πολύ διαφορετική εικόνα από χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Όσον αφορά τη γενικότερη εξίσωση ανδρών γυναικών σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων, η ετήσια μελέτη του φόρουμ χρησιμοποιεί τέσσερα επιμέρους κριτήρια: Την οικονομική συμμετοχή και τις οικονομικές ευκαιρίες, την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόσβαση στην πολιτική.

Συνδυάζοντας αυτά τα τέσσερα κριτήρια για να βγάλει το γενικό δείκτη ισότητας, το Φόρουμ κατατάσσει στην πρώτη θέση των χωρών (ξανά) την Ισλανδία, και ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και πέμπτη είναι... η Ρουάντα. Η Ελλάδα, όσον αφορά την «οικονομική ισότητα» βρίσκεται στο 65% (με παγκόσμιο μέσο όρο το 59%), την εκπαίδευση στο 98% (παγκόσμιος μέσος όρος το 95%), την υγεία το 97% (παγκόσμιος μέσος όρος το 96%) αλλά την πολιτική στο 0,10% (με παγκόσμιο μέσο όρο το 23%).

Πηγή: protothema.gr