Ηρθη η ασυλία του Ζαν-Μαρί Λεπέν για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους

Gazzetta team
Ηρθη η ασυλία του Ζαν-Μαρί Λεπέν για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους
Ηρθη η ασυλία του Ζαν-Μαρί Λεπέν, την οποία είχε ζητήσει η γαλλική δικαιοσύνη, προκειμένου ο ακροδεξιός πολιτικός να διωχθεί για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Οι ευρωβουλευτές που συνήλθαν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο ήραν σήμερα την κοινοβουλευτική ασυλία του Ζαν-Μαρί Λεπέν, την οποία είχε ζητήσει η γαλλική δικαιοσύνη, προκειμένου να διωχθεί για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους εξαιτίας δηλώσεων που είχε κάνει για τον τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ.

Είχε προηγηθεί απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου η οποία αποφάνθηκε πως οι εν λόγω δηλώσεις δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των λειτουργιών του ευρωβουλευτή της άκρας δεξιάς.

Η Επιτροπή είχε επίσης υπογραμμίσει πως η ασυλία ενός ευρωβουλευτή "δεν του επιτρέπει να διαβάλλει, να δυσφημεί, να προκαλεί σε μίσος ή να προφέρει δηλώσεις που προσβάλλουν την τιμή ενός προσώπου".

Η δήλωση για τους "φούρνους"

Συνηθισμένος στις δικαστικές διώξεις για τις δηλώσεις του, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν επιτέθηκε τον Ιούνιο του 2014, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Εθνικού Μετώπου (FN), στους στρατευμένους καλλιτέχνες κατά του κόμματος, όπως ο Γκι Μπεντός και η Μαντόνα. Όταν κάποιος του ανέφερε τον Πατρίκ Μπριέλ, εβραϊκής καταγωγής, πρόσθεσε: "Ακούστε, θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά!"

Η φράση αυτή προκάλεσε έντονες επικρίσεις ακόμη και στο εσωτερικό του FN, με τη Μαρίν Λεπέν να εκτιμά ότι ήταν "πολιτικό λάθος" και τον Λουίς Αλιό, έναν από τους αντιπροέδρους του ακροδεξιού κόμματος, να χαρακτηρίζει την επιλογή αυτού του όρου "πολιτικά χαζή και θλιβερή".

"Η λέξη 'φουρνιά' που χρησιμοποίησα δεν έχει προφανώς καμία αντισημιτική συνδήλωση, εκτός για τους πολιτικούς εχθρούς ή τους ηλιθίους", είχε αντιδράσει τότε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. "Αν υπάρχουν κάποιοι στην παράταξή μου που την ερμηνεύουν με αυτό τον τρόπο είναι γιατί είναι ηλίθιοι!".

"Η κοινοβουλευτική ανανδρία μπόρεσε να παρουσιαστεί αχαλίνωτη: πράγματι, είναι διά της ανάτασης της χειρός που ήρθη η κοινοβουλευτική μου ασυλία στην υπόθεση της φουρνιάς: μια πραγματική φουρνιά σκουληκιών", σχολίασε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter μετά την ψηφοφορία.

Αποκλεισμένος από το FN, ο Λεπέν, 88 ετών, κάθεται σήμερα στην πτέρυγα των βουλευτών που δεν ανήκουν σε καμία ομάδα (NI), μη ανήκοντας πλέον στην ομάδα "Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών", συμπρόεδρος της οποίας είναι η κόρη του Μαρίν.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε και παρέδωσε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων ένα αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν από την εισαγγελία της Ναντέρ, στα περίχωρα του Παρισιού.

Σύμφωνα με πηγή του Ευρωκοινοβουλίου, το αίτημα αυτό συνδέεται με την έρευνα για τη "μετάδοση βίαιων εικόνων" η οποία έχει ξεκινήσει μετά τη ανάρτηση από τη Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter τον Δεκέμβριο του 2015 φωτογραφιών που απεικονίζουν βιαιοπραγίες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σε απάντηση ενός δημοσιογράφου τον οποίο κατηγορούσε ότι είχε κάνει έναν "παραλληλισμό" ανάμεσα στο κόμμα της και στο ΙΚ.

Η εξέταση του αιτήματος αυτού μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, προτού διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια για την άρση της ασυλίας της.

Πηγή: thetoc.gr