Ερχεται χαράτσι 5 με 10 λεπτά για τις πλαστικές σακούλες

Gazzetta team
Ερχεται χαράτσι 5 με 10 λεπτά για τις πλαστικές σακούλες
Νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές έρχεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 καθώς προγραμματίζεται η επιβολή αντιτίμου για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, στα σούπερ μάρκετ.

Η επιβάρυνση για τους καταναλωτές αναμένεται να είναι της τάξης των 5-10 λεπτών ανά σακούλα καθώς τόσο εκτιμάται ότι θα πωλείται στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Τσιρώνη η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα προκειμένου η Ελλάδα να ενσωματώσει τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Η οδηγία δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

- Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025

- Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι καταλήγει στη δεύτερη λύση ενώ όσον αφορά το αντίτιμο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μια κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος της σακούλας.

Παράλληλα για τους παραβάτες θα προβλέπονται κυρώσεις που θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάνουν έως και την επιβολή προστίμου για όσους είναι υπότροποι.

Πηγή: iefimerida.gr