Οι «κλόουν του τρόμου» ταράζουν τη Γερμανία

Gazzetta team
Οι «κλόουν του τρόμου» ταράζουν τη Γερμανία
Ένα νέο φαινόμενο αρχίζει να γίνεται πρόβλημα και στη Γερμανία. Αφορά τους λεγόμενους «κλόουν του τρόμου», ανθρώπους με μάσκες κλόουν που με αιχμηρά αντικείμενα στο χέρι επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους περαστικούς για να τους τρομάξουν ή ακόμη και να τους χτυπήσουν.

Πρόσφατα στο Μόναχο ένας «κλόουν του τρόμου», με ματσέτα στο χέρι, επιτέθηκε σε ένα 10χρονο παιδί. Ήταν στο ποδήλατο και γυρνούσε από το ποδόσφαιρο στο σπίτι του, όταν ξαφνικά ο άγνωστος ξεπήδησε από θάμνο κυνηγώντας το, όπως ανέφερε η αστυνομία. Ίδια εικόνα και σε ένα παρκινγκ στη Σαξονία. Ο άγνωστος «κλόουν» επιτέθηκε σε μια μητέρα που περπατούσε αμέριμνη με το μωρό της στο καροτσάκι και, όπως ήταν φυσικό, άρχισε να τρέχει πανικόβλητη. Η αστυνομία βρήκε αργότερα σε κοντινό θάμνο μια μάσκα βαμμένη σε χρώμα αίματος, έναν κασμά, ένα σφυρί και μια κουκούλα ζωγραφισμένη με νεκροκεφαλή. Σε άλλη γερμανική πόλη το ίδιο σκηνικό: Ο δήθεν κλόουν επιτέθηκε σε έναν 17χρονο και τον χτύπησε με ρόπαλο στον ώμο. Μόνο στη Ρηνανία - Βεστφαλία η αστυνομία κατέγραψε σε λίγες ημέρες 110 τέτοια περιστατικά -τα 86 το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αλλά πως εξηγείται αυτή η νέα «μόδα»; Ο ψυχολόγος Ούλριχ Σμιτς μιλώντας στο πρώτο δημόσιο κανάλι ARD επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση. «Είναι μια απλή μορφή για να εκδηλώσει κανείς την κακία του, να εξοργίσει τους άλλους, να βγάλει προς τα έξω τη συσσωρευμένη επιθετικότητά του», υποστηρίζει. «Αυτό δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά απλά πίσω από την τάση αυτή κρύβεται η επιθυμία κάποιων να εκφοβίζουν τους άλλους για να κάνουν πλάκα».

Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες κλόουν

Όμως, στην περίπτωση των «κλόουν του τρόμου» πλάκα δεν υπάρχει. Οι πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και προειδοποιούν ότι «τέτοια αστειάκια», όπως τα αποκαλεί ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν, θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρηνανίας – Βεστφαλίας Τόμας Κουτσάτι προειδοποιεί ακόμη κι αυτούς που έχουν στόχο μόνο να τρομάξουν το θύμα. «Όποιος κάνει τέτοια αστεία, θα πρέπει να ξέρει ότι διαπράττει αξιόποινη πράξη. Ακόμη και η απειλή εγκληματικής πράξης επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους».

Οι επαγγελματίες κλόουν που κερδίζουν το ψωμί τους από την τέχνη τους είναι εξοργισμένοι. «Οι ‘κλόουν του τρόμου’ δεν είναι πραγματικοί κλόουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού Συνδέσμου Κλόουν που εργάζονται σε νοσοκομεία. «Είναι σαλεμένοι άνθρωποι που θέλουν με αυτόν τον άθλιο τρόπο να βιώσουν τις καταστροφικές τους τάσεις». Τους ίδιους φόβους εκφράζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Επιχειρηματιών Τσίρκου Ντίτερ Σίγκερ, όχι όμως και ο διευθυντής του τσίρκου Roncalli Μπερνάρ Πολ, γνωστός ως κλόουν Πίπο. «Οι ‘κλόουν του τρόμου' θα εξαφανιστούν το ίδιο γρήγορα όπως ήρθαν», ελπίζει.

Πηγή: enikos.gr