Επιμένει ο Σκουρλέτης ότι η Κυβέρνηση θα ξεπουλήσει κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου

Gazzetta team
Επιμένει ο Σκουρλέτης ότι η Κυβέρνηση θα ξεπουλήσει κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου
Να μην αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για «ψίχουλα» (peanuts, όπως είπε χαρακτηριστικά) και για ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους, ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας παρωχημένο το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και του συνόλου (65%) της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ.

Μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο κ. Σκουρλέτης υπέδειξε ως επιτυχημένο το μοντέλο των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες, αλλά ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθοριστικός.

«Τους τελευταίους μήνες πήραμε πολλές και σημαντικές αποφάσεις. Αν μπήκε κάποιο στοίχημα, αυτό κερδήθηκε. Επιλύσαμε ζητήματα που εκκρεμούσαν επί χρόνια, δουλέψαμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι, χωρίς κρυφή ατζέντα και με στρατηγική που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του 51% των μετοχών από το Δημόσιο, το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Εκτίμησε, δε, ότι έως τις αρχες της επόμενης εβδομάδας, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, θα ανακοινωθούν πολύ καλά νέα.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε, ακόμη, στους νόμους για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση, στα βήματα που έγιναν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε την ανάγκη για ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας και ζήτησε να αναληφθούν δράσεις για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, υποστήριξε ότι υπουργοί που υπέγραψαν την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, στη συνέχεια αρνούνται την υπογραφή τους, ενώ χαρακτήρισε τον λαϊκισμό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πάντως, όσον αφορά στα θέματα ενέργειας που βρίσκονται στην ατζέντα της αξιολόγησης, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την πρόοδο των ζητημάτων στη βάση των συμφωνηθέντων, στη συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους θεσμούς

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ του Δημοσίου, της ιταλικής Snam και της αζέρικης Socar, για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, καθώς και η επιτυχής εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κατατεθεί δύο προσφορές. Αναφορικά με το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε εκτενής ενημέρωση για την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή: topontiki.gr