«Θα κάνουμε νέο νόμο αν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός»

Gazzetta team
«Θα κάνουμε νέο νόμο αν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός»
Μια ημέρα πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Δημήτρης Τζανακόπουλος έριξε μια βόμβα...

Μιλώντας στον realfm 97.8 ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν ακόμα και να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». Όταν ρωτήθηκε αν σε αυτή την περίπτωση, μπορεί η κυβέρνηση να επιστρέψει με έναν νέο νόμο, απάντησε:

«Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο της χώρας διατηρεί τη νομοθετική εξουσία».

Παππάς: Δεν μπορούν τα δικαστήρια να γράφουν τους νόμους

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει -διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο- είναι να συγγράψουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουνε, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα με τον διαγωνισμό μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Πιο αναλυτικά ο κ. Παππάς είπε για τις τηλεοπτικές άδειες:

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις σε κάθε περίπτωση. Εμείς προχωράμε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει στο Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις αρχικές μας προσδοκίες και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουν κοινωνικές κατηγορίες και θα λύσουν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατʼ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως αντισυνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε».

Στο ερώτημα αν οι νόμοι τελικά επιβάλλονται στην κυβέρνηση ή τους ψηφίζει η Βουλή απάντησε:

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει, και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει -διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο- είναι να συγγράψουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουνε, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα με το διαγωνισμό μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».


Πηγή: newsit.gr