Ο Ερντογάν αναβιώνει το «Εξπρές του Μεσονυχτίου»

Gazzetta team
Ο Ερντογάν αναβιώνει το «Εξπρές του Μεσονυχτίου»
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, ο πρόεδρος της χώρας με αντικρουόμενες μεθόδους έχει καταστείλει όσους διαφωνούν αλλά και αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους για την εξουσία του, γράφει η DW.

Τώρα, έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, αναφέρει ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη, όχι μόνο με την φυλάκιση και τις απολύσεις των πολιτών που έχουν κριτική στάση, αλλά η τουρκική αστυνομία βασανίζει τους κρατούμενους.

Ο Ερντογάν, γράφει το γερμανικό δίκτυο, έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τα διατάγματα που έχουν περάσει από εκείνη τη στιγμή έχουν αναστείλει σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με την έκθεση.

Υπάρχουν διατάγματα που έχουν επηρεάσει αρνητικά τα δικαιώματα των κρατουμένων στη χώρα. Στην έκθεση δίνονται λεπτομέρειες για 13 περιπτώσεις κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων της στέρησης ύπνου, σοβαρών ξυλοδαρμών, σεξουαλικής κακοποίησης και απειλής βιασμού. Σε μία από τις περιπτώσεις ο επικεφαλής αστυνομικός μιλώντας σε κρατούμενο του λέει ότι «εξαιτίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί εάν σε σκοτώσω, θα πω ότι σε πυροβόλησα την ώρα που προσπαθούσες να δραπετεύσεις».

Δικηγόρος κρατούμενου κατήγγειλε ότι απείλησαν τον πελάτη του λέγοντάς του ότι θα τον βιάσουν με γκλομπ και ότι δεν πρόκειται να επιβιώσει τις επόμενες 30 ημέρες. Με βάση τα διατάγματα που εκδόθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει και να φυλακίζει οποιονδήποτε για 30 μέρες χωρίς δικαστική εντολή. Πριν το πραξικόπημα το όριο ήταν τέσσερις μέρες. Επίσης στους κρατούμενους μπορεί να απαγορευθεί οποιαδήποτε επαφή ακόμη και με δικηγόρο για πέντε ημέρες. Αυτά, σύμφωνα με την DW γίνονται για να νιώθουν απειλή και φόβο οι κρατούμενοι και να μένουν στο σκοτάδι τα μέλη της οικογένειάς τους.

Κανείς δεν μπορεί να έχει επαφή και να προστατεύει τους κρατούμενους για τουλάχιστον πέντε μέρες. Ακόμη και αθώοι πολίτες, μένουν στη φυλακή για 30 μέρες χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για την αστυνομία να δώσει εξηγήσεις. «Η φυλακές τις χώρες δεν είναι ένας ασφαλής τόπος» αναφέρει η οργάνωση. «Με την απόσυρση των ασφαλιστικών δικλίδων για την αποτροπή των βασανιστηρίων η τουρκική κυβέρνηση έδωσε λευκή επιταγή στις αστυνομικές δυνάμεις να βασανίζουν και να συμπεριφέρονται στους κρατούμενους όπως θέλουν» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, αμέσως μετά το πραξικόπημα, η Διεθνής Αμνηστία, είχε επίσης αναφέρει ότι υπάρχει κακοποίηση των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Η οργάνωση είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς στις τουρκικές φυλακές.

Ο Andrew Gardner, ένας από τους ερευνητές της έκθεσης είπε τότε στην DW ότι «έχω δουλέψει στην Τουρκία για περισσότερο από 10 χρόνια και ποτέ δεν έχω ξαναδεί τέτοιο επίπεδο φόβου. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που εργάζονται για ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το να εργάζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία απαιτεί γενναιότητα και πιο συγκεκριμένα για όσους εργάζονται σε τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, στη δημοσιογραφία και τη δικαιοσύνη. Εάν ακόμη και αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται σημαίνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος


Πηγή: topontiki.gr