Ρώτησαν τον Τσίπρα για τον ανασχηματισμό και απάντησε με... τρολάρισμα

Gazzetta team
Ρώτησαν τον Τσίπρα για τον ανασχηματισμό και απάντησε με... τρολάρισμα
Τι είπε φθάνοντας στην Πολιτική Γραμματεία - Απάντηση με χιούμορ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Με χιούμορ προσπάθησε να αποφύγει ο πρωθυπουργός τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ημερομηνία του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού και όπως φαίνεται ο Αλέξης Τσιπρας επιδιώκει να διατηρεί ενα κλίμα μυστηρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε λίγο μετα τις επτά στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδουρου, για την πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, μετά την εκλογή των μελών του, χθες, από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός απάντησε, κοιτώντας το ρολόι του, “ Ωπ, ξέχασα σήμερα, άλλη μέρα”.

Η συνεδρίαση γίνεται στη σκιά των σκληρών εσωκομματικών προστριβών που
εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκαν στις διεργασίες για την αναδιανομή της κυβερνητικής και κομματικής εξουσίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τςίπρας επιχειρεί πλήρη κυριαρχία του στενού του κύκλου, ενώ την ίδια ώρα στελέχη αμφισβητούν τις επιλογές του να απαντούν δυναμικά. Από τις διαδικασίες εκλογής της νέας, πολυμελούς πολιτικής γραμματείας, αλλά και τον επικείμενο ανασχηματισμό -ίσως εντός της εβδομάδας, πλην απρόοπτου- αρχίζει να διαμορφώνεται μία ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η κίνηση του κ. Τσίπρα να κάψει δύο σημαντικούς υπουργούς από την πρότασή του για το κομματικό όργανο συζητήθηκε πολυ, φανερώνοντας κατά πολλούς την διάθεσή του να τους θέσει και εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό: τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Θοδωρή Δρίτσα.

Ο πρώτος βρίσκεται έτσι κι αλλιώς με το ένα πόδι εκτός σχήματος, καθώς διαφωνεί με την υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών για τη ΔΕΗ. Επιπλέον φέρεται να αρνήθηκε να μετακομίσει στο κόμμα, ακόμη και ως γραμματέας, διαμηνύοντας στο Μαξίμου ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο και προειδοποιώντας ουσιαστικά την ηγετική ομάδα ότι διολισθαίνει σε επικίνδυνους ατραπούς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο κ. Δρίτσας είχε εκφράσει επίσης διαφωνίες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ήταν εδώ και καιρό σε ψυχρή απόσταση από το Μαξίμου και θεωρείται γενικά «αδύναμος κρίκος», με τα λάθη που του χρεώνουν ότι έχει κάνει. Ο κ. Δρίτσας είναι επιφανές μέλος της ομάδας των «53+» και ο κ. Τσίπρας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τη δράση όλης της τάσης αυτής, ειδικά των πιο «ακραίων» στελεχών της.

Πονοκέφαλος η στήριξη που δίνει η ομάδα των «53+» στον Πανό Σκουρλέτη, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.Με κείμενο-παρέμβαση στην ιστοσελίδα commonality.gr, που απηχεί τις απόψεις της ιδεολογικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα στηρίζει τον υπουργό Ενέργειας στις ενστάσεις που έχει για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τονίζοντας: «Να δώσουμε μαζί την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα».

Θυμίζουμε ότι για τον γραμματέα της Κ.Ε. ψήφισαν 150, έγκυρα βρέθηκαν 149 ψηφοδέλτια. Το μοναδικό υποψήφιο, Παναγιώτη Ρήγα ψήφισαν 111, ενώ βρέθηκαν 38 "λευκά" και ένα άκυρο. Συνεπώς με ποσοστό 75% γραμματέας της ΚΕ επανεξελέγη ο Παναγιώτης Ρήγας. Η Πολιτική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής:

Πολιτικό Συμβούλιο
Βάκη Φωτεινή,
Βούτσης Νίκος,
Δούρου Ρένα,
Δραγασάκης Γιάννης,
Μπαλάφας Γιάννης,
Παππάς Νίκος,
Σβίγκου Ράνια,
Τζανακόπουλος Δημήτρης,
Τσακαλώτος Ευκλείδης,
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλόπουλου Τασία

Εκτελεστικό Συμβούλιο
Αναγνωστοπούλου Σία
Δημητριάδης Δημήτρης
Ηλιόπουλος Νάσος
Θεοδωρακοπούλου Νατάσα
Καλαμαρά ‘Εφη
Καλκανδής Πέτρος
Καραγεώργος Πέτρος
Κνήτου Κατερίνα
Κοτσακάς Αντώνης
Κυπριανίδου Ερμίνα
Λάμπρου Πάνος
Μανταδάκης Άγγελος
Μπουρνούς Γιάννης
Σκορίνης Νίκος
Υδραίος Μιχάλης
Χριστόπουλος Αλέξης

Πηγή: protothema.gr