Η Τρόικα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Gazzetta team
Η Τρόικα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα
Παράθυρο για νέα μέτρα άνοιξαν οι της Τρόικας στο Hilton αμφισβητώντας τον προϋπολογισμό του 2017.

Μετά την αλλαγή προς το χειρότερο της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2015 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την επίσης δυσμενή αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος –από το 0,7% που είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο στο πενιχρό 0,15%- ήρθε και το«κουαρτέτο» να αμφισβητήσει πλέον και τον προϋπολογισμό του 2017 ο οποίος συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%, υψηλότερο ακόμη και από τον μνημονιακό στόχο του 1,75%.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις «πατώντας» πάνω στις υπεραποδόσεις έναντι των στόχων.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% για το 2015, εξασφάλιζε ένα«μαξιλάρι» της τάξεως του 1,8 δισ ευρώ καθώς τόση ήταν η διαφορά από τον στόχο του -0,25% που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της περυσινής χρονιάς.

Από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το μαξιλάρι, μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, περιορίστηκε δραστικά περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Μαξιλάρι μεν, πολύ μικρότερο δε.

Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει τώρα το οικονομικό επιτελείο είναι αν αυτή η αναθεώρηση θα πλήξει τον προϋπολογισμό του 2016 (σ.σ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναγράφεται ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,6%) και αν αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Γιατί είναι σημαντικό το όλο θέμα; Διότι από το αν βγαίνουν τα νούμερα ή όχι, εξαρτάται το αν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ή όχι.

Το οικονομικό επιτελείο, επιφυλάχτηκε να δώσει επιπλέον στοιχεία στους θεσμούς από τα οποία να προκύπτουν ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά χωρίς αποκλίσεις από τους στόχους.

Θα «πατήσει» και στο γεγονός ότι τα έσοδα του 9μηνου, ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1 δις. ευρώ (σ.σ μένει βέβαια να φανεί αν αυτό το μαξιλάρι θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου).

Σε αυτή τη φάση, η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα ενώ ξεκάθαρα αρνείται να μπει σε κάθε συζήτηση για αλλαγή του αφορολογήτου που απαιτεί το ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα φανεί αν θα χρειαστούν υποχωρήσεις καθώς:

1. Εκκρεμεί το πώς θα καλυφθεί η περικοπή των δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυναςόπως ρητά αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

2. Είναι ανοικτό το πώς θα χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο από μόνο του έχει προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μέτρα χρηματοδότησης αλλά δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτά από τους δανειστές

3. Υπάρχει εκκρεμότητα με το θέμα των ειδικών μισθολογίωνκαθώς και οι δανειστές ζητούν μετρήσιμες περικοπές ή ισοδύναμα.

Αν προστεθούν αυτοί οι τρεις παράγοντες, τότε προκύπτει ξεκάθαρα ότι το θέμα «μέτρα» υπάρχει και στη β’ αξιολόγηση και μάλιστα με το σχετικό ποσό που θα πρέπει να δικαιολογηθεί, να ξεπερνά το 1,5 δις. ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr