Τσίπρας: Οι πιστωτές να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση χρέους

Gazzetta team
Τσίπρας: Οι πιστωτές να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση χρέους
«Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι πιστωτές της θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Η συνοχή της Ευρώπης «κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αλ. Τσίπρας

Αυτό που κρίνεται αυτή την περίοδο δεν είναι απλά η έκβαση μιας κρίσης, της οικονομικής ή της προσφυγικής, αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας που πραγματοποιείται στη Βραυρώνα.

Σημείωσε ότι η συνοχή της Ευρώπης «κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της: Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, με την έξαρση της τρομοκρατίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη à la carte που ορισμένοι εταίροι μας δυστυχώς υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα είναι η επιλογή της "μη Ευρώπης"», για να υπογραμμίσει: «το κοινό σπίτι έχει και κοινές υποχρεώσεις», «δεν έχει, δηλαδή, υποχρεώσεις à la carte».

«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας»

Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι πιστωτές της θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση. Αποδεσμεύεται και το τελευταίο σκέλος της υποδόσης – 1,7 δισ. ευρώ που θα πάνε στην πραγματική οικονομία, για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Οι αποφάσεις του Eurogroup που τηρούμε απαρέγκλιτα δεσμεύουν και τους εταίρους μας. Η απόφαση προσδιορίζει και τις υποχρεώσεις των πιστωτών», σημείωσε, καλώντας τους να λάβουν τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.

Οι προκλήσεις για την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:

α) έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

β) Είμαστε στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

γ) Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έχουμε όλα τα θετικά και όλες τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κατοικούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του πλανήτη, που πάντοτε ήταν περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων.

Συνεπώς, τόνισε, «έχουμε κοινό ενδιαφέρον και κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Προσφυγικό

Αναφορικά με το Προσφυγικό, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι, το τελευταίο διάστημα, γίνεται λόγος όχι για παροχή αλληλεγγύης, αλλά για «ευέλικτη αλληλεγγύη», έναν όρο -όπως επισήμανε- που οι τέσσερις «χώρες του Βίσεγκραντ» επινόησαν πρόσφατα, για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τις κοινές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και την ξενόφοβη πολιτική τους.

Σημείωσε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για την επινόηση ενός όρου, για να κρύψουν πίσω από τις λέξεις την άρνηση της αρχής της αλληλεγγύης, η οποία, «είναι ο θεμέλιος λίθος της ενωμένης Ευρώπης».

Υπογράμμισε ότι χωρίς αυτή την αρχή, «υπνοβατούμε προς τη «σκοτεινή Ευρώπη» του 20ου αιώνα». Παρέπεμψε, ως προς αυτό, στα πρώτα ανησυχητικά δείγματα από την εθνική αναδίπλωση που επέφερε η αδυναμία της Ευρώπης να διαχειριστεί συλλογικά, αλληλέγγυα και, συνεπώς, αποτελεσματικά την οικονομική και προσφυγική της κρίση. Από την έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης, να τερματίσει τις πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης και να κλείσει τον δρόμο στη λιτότητα, ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της ανάπτυξης, όπως είπε. Αλλά και στην προσφυγική κρίση, όπως πρόσθεσε, από την αδυναμία της να επιβάλει τις δικές της αποφάσεις στα ίδια τα κράτη-μέλη της και να αποδοκιμάσει την ακροδεξιά παραφιλολογία για φράκτες και τείχη στην Ευρώπη για «σφράγισμα» των προσφυγικών ροών και των θαλάσσιων συνόρων.

«Και φυσικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός «την αδυναμία να προωθήσει αποτελεσματικά μια ευρωπαϊκή πολιτική που αντικαθιστά τις παράνομες προσφυγικές ροές με νόμιμες». «Γιατί» συμπλήρωσε «αυτό αποφασίσαμε στην Ευρώπη, δεν αποφασίσαμε ότι η Ευρώπη θα γίνει φρούριο», τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί αυτές τις αποφάσεις, όπως και της υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.


Πηγή: thetoc.gr