Εως τα τέλη Οκτωβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης αγροτών

Gazzetta team
Εως τα τέλη Οκτωβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης αγροτών
Την καταβολή έως τα τέλη του μήνα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης των αγροτών, σε ποσοστό 70%, προανήγγειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο ΑΠΕ, έκανε λόγο για ποσό που θα πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ ανέφερε ότι θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ το σύνολο των μέτρων που θα προκηρυχθούν εντός του 2016 στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ηδη, έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη για το μέτρο που αφορά στην είσοδο νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα, με τον υπουργό να αναφέρει ότι σε αυτό απλουστεύθηκε η διαδικασία υποβολής, χωρίς να απαιτείται πληθώρα δικαιολογητικών και επιταχύνεται η διαδικασία εφαρμογής.

«Είναι σημαντικό επίσης ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην τήρηση μακροχρόνων δεσμεύσεων πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου των δικαιούχων. Και φυσικά να υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε για 241 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν περίπου 12.000 νέους γεωργούς με ποσά από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης», ανέφερε ακόμη ο κ. Αποστόλου.

Παράλληλα, έως τις 27 Οκτωβρίου θα είναι σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Μέτρου που αφορά στη βιολογική γεωργία. Οι επόμενες κινήσεις θα αφορούν στη Μεταποίηση, τα Σχέδια Βελτίωσης και την Κατάρτιση των Νέων Γεωργών. Θα ακολουθήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης, μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να αξιοποιηθεί με επενδύσεις το δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία.


Πηγή: iefimerida.gr