Ανοίγουν με Βελκουλέσκου όλα τα «καυτά» μέτωπα

Gazzetta team
Ανοίγουν με Βελκουλέσκου όλα τα «καυτά» μέτωπα
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα δείξει τις διαθέσεις της - Επί τάπητος δόση, χρέος, εργασιακά, «κόκκινα δάνεια», φόρος 60% στα αδήλωτα εισοδήματα.

«Στα βαθιά» της διαπραγμάτευσης για την β΄αξιολόγηση, μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κλείσει το συντομότερο και με τις κατά το δυνατόν μικρότερες δυνατές απώλειες τα ανοικτά μέτωπα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να «στρώσει χαλί» για να μπορέσει να κλείσει, ει δυνατόν, η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου –νωρίτερα ή έως τις 7 Νοεμβρίου αποκλείεται- φέρνοντας όμως στο προσκήνιο και το ζήτημα του χρέους, παρά τις αρνητικές διαθέσεις του Βερολίνου.

Από σήμερα μπαίνει στην συζήτηση όμως και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, που καθυστέρησε την άφιξή της στην Αθήνα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα, συμπαρασύροντας και τους εκπροσώπους της Κομισιόν κύριο Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι.

Το πρώτο και πολύ βασικό ραντεβού στο ξενοδοχείο Χίλτον με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, από το οποίο θα διαφανεί τόσο η διάρκεια όσο και το περιεχόμενο που θα λάβει η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, έχει οριστεί για τις 10.00 σήμερα το πρωί.

Η φάση αυτή θα διαρκέσει ενδεχομένως έως την ερχόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Οι δανειστές θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και θα επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, για την τελική αναμέτρηση ως την 5η Δεκεμβρίου. Πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν πάντως ότι δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ότι θα συνοδευτεί από ρύθμιση χρέους ή/και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά σε συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Η κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, θίγοντας κρίσιμα ζητήματα, όπως ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση του νέου συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο ενδιάμεσο από τις καθοριστικές αυτές συναντήσεις:

-Μεταξύ 12:00 με 13:00 υπολογίζεται ότι οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα συζητήσουν για τα προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων δηλαδή για νέο σύστημα για τις άδειες, με άνοιγμα επαγγελμάτων όπως των μηχανικών κλπ.

-Μεταξύ 14:00 με 15:30 θα συζητηθεί ο νέος Εξωδικαστικός διακανονισμός, όπου αναμένεται να περιληφθεί και η ρύθμιση για την προστασία της 1ης κατοικίας. Θα μετέχουν οι κ.κ. Ευ.Τσακαλώτος, Γ,Σταθάκης, Γ.Πιτσιλής, αλλά και εκπρόσωποι της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

-Στις 15:30 ξεκινά η συζήτηση για τα φορολογικά, με τις ρυθμίσεις για το «πλαστικό χρήμα» και τον ακατάσχετο λογαριασμό, την ρύθμιση για την εκούσια αποκάλυψη για το «μαύρο χρήμα», ενώ μπορεί να υπάρξει και συζήτηση για τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα θα προβλέπει φόρο έως 60%, που είναι μεν υψηλός, αλλά θα είναι δελεαστικό για όσους φοβούνται πρόστιμα έως 88% και ποινικές ή άλλες κυρώσεις. Στην συνάντηση θα μετέχουν ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής.

Πηγή: protothema.gr