Ο ρόλος Ομπάμα-Κλίντον: Τα μυστικά email για να δεχτεί η Ελλάδα το Μνημόνιο του 2015

Gazzetta team
Ο ρόλος Ομπάμα-Κλίντον: Τα μυστικά email για να δεχτεί η Ελλάδα το Μνημόνιο του 2015
Το Wikileaks δημοσίευσε αλληλογραφία της 10ης Ιουλίου 2015 με τις μυστικές συνομιλίες ώστε να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράψει το νέο μνημόνιο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today, το Wikileaks δημοσίευσε αλληλογραφία της 10ης Ιουλίου 2015 (διαβάστε εδώ το email) μεταξύ του John Podesta (επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον) και της επικεφαλής προσωπικού του Μπιλ Κλίντον Tina Flournoy. Στο πρώτο e-mail ο Podesta ρωτά την Flournoy αν ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (Ουίλιαμ Τζέφερσον "Μπιλ" Κλίντον) έχει σχέσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να τον καλέσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει σε συμφωνία», γράφει ο Podesta.

Η Flournoy απάντησε λέγοντας πως ο Κλίντον θα καλέσει,αλλά ότι «η άμεση ερώτησή του είναι - θα πιέσουμε και την Μέρκελ;».

Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα είχε απορρίψει τα μέτρα λιτότητας που της είχαν επιβληθεί από την Ευρώπη και το ΔΝΤ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με την χρεοκοπία και την έξοδο από την ΕΕ μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Τις μέρες που προηγήθηκαν της αλληλογραφίας αυτής, ο κ. Τσίπρας είχε πει στο λαό «λέμε όχι σε τελεσίγραφα, όχι σε εκβιασμούς».

Στη συνέχεια, ήρθε το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου όπου οι 'Έλληνες απέρριψαν τη συμφωνία.

Την ίδια ημέρα όμως εστάλη ένα ακόμα email το οποίο αφορούσε την Ελλάδα από τον Amitabh Desai, Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Μπιλ Κλίντον, με παραλήπτη τον επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα, Denis McDonough.

«Βρισκόμαστε ήδη σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του WJC στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη της Μέρκελ στη Βοσνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αν χρειάζεται ώθηση για την Μέρκελ -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ -να βάλουμε τον WJC να καλέσει την Μέρκελ με σκοπό να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και μετά τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος», έγραψε ο Amitabh Desai.

«Εμείς θα επικροτούσε μια ώθηση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που σας προτείνουμε» απάντησε ο McDonough από το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα.

«Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο» πρόσθεσε.

Ο McDonough ανάφερε τα σημεία τα οποία έπρεπε να συζητήσει ο Κλίντον με τον Τσίπρα, υπογραμμίζοντας «τη σημασία παραμονής της χώρας στο ευρώ τόσο για γεωπολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους».

«Αποτελεί ευτύχημα το να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε», απάντησε ο Desai.

«Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο, και θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθεί στο Σεράγεβο.

Στις 11 Ιουλίου, επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ / ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε τελικά σε αυξήσεις φόρων και περικοπές στο δημόσιο τομέα. Μιλώντας μετά τη συμφωνία, είπε, «Είναι εθνικό μας καθήκον να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στη ζωή και στην Ευρωζώνη».

Περιέργως, ο Τσίπρας εμφανίστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου του πήρε συνέντευξη ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον, σχολιάζει το Russia Today.

Πηγή: protothema.gr