Η Ρουάντα μεταφέρει αίμα και φάρμακα με drones (pic)

Gazzetta team
Η Ρουάντα μεταφέρει αίμα και φάρμακα με drones (pic)
O πρόεδρος της Ρουάντας Paul Kagame εγκαινίασε την πρώτη στον κόσμο εθνική υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων μέσω drone, κατά τη διάρκεια τελετής στην κεντρική περιφέρεια της χώρας Muhanga την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Ρουάντας θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί drones για έκτακτης ανάγκης παραδόσεις αίματος, μέχρι και 150 παραγγελίες την ημέρα, σε 21 εγκαταστάσεις μετάγγισης που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Τα drones και συνολικά η υπηρεσία παράδοσης κατασκευάζονται και λειτουργούν από τη Zipline, μια εταιρεία ρομποτικής, με έδρα την Καλιφόρνια. Η υπηρεσία παραδόσεων με drones της Ρουάντας θα επικεντρωθεί αρχικά στη μεταφορά αίματος, όμως η διεθνής συνεργασία μεταξύ της εταιρείας ταχυμεταφορών UPS, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Gavi, the Vaccine Alliance και της Zipline θα βοηθήσει τη χώρα να επεκτείνει γρήγορα τα είδη των φαρμάκων και σωτήριων εμβολίων που μπορούν να παραδοθούν. Η Zipline είναι εταιρεία ρομποτικής, με έδρα την Καλιφόρνια. Η GAVI, the Vaccine Alliance είναι μια συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Τα drones είναι πολύ χρήσιμα τόσο για το εμπόριο όσο και για τη βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να την αναπτύξουμε περαιτέρω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουάντας Paul Kagame.

Σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο η πρόσβαση σε σωτήρια και άκρως σημαντικά προϊόντα υγείας παρεμποδίζεται από αυτό που είναι γνωστό ως πρόβλημα του «τελευταίου χιλιομέτρου»: δηλαδή την αδυναμία παράδοσης αναγκαίων φαρμάκων από μια πόλη σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, λόγω της έλλειψης κατάλληλης υποδομής στις μεταφορές, στην επικοινωνία και στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σωτήρια μεταφορά

Στη Ρουάντα, η αιμορραγία μετά τον τοκετό είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις εγκύους. Το αίμα απαιτεί γρήγορη αποθήκευση και μεταφορά σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα αίματος και δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τις μελλοντικές ανάγκες, πολλές κλινικές μετάγγισης δεν κρατούν σε απόθεμα όλο το αίμα που μπορεί να χρειαστούν. Κατά τη μακρά διάρκεια της εποχής των βροχών στη Ρουάντα, πολλοί δρόμοι πλημμυρίζουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολύ συχνά κάποιος που έχει ανάγκη από μια σωτήρια μετάγγιση δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο αίμα που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Το εθνικό πρόγραμμα παράδοσης με drones της Ρουάντα επιτρέπει στις κλινικές μετάγγισης αίματος σε όλο το δυτικό μισό της χώρας να δίνουν παραγγελίες εκτάκτου ανάγκης, μέσω γραπτών μηνυμάτων από κινητό τηλέφωνο. Οι παραγγελίες λαμβάνονται εν συνεχεία από τη Zipline στη βάση της, η οποία είναι γνωστή και ως Nest, στην περιοχή Muhanga, όπου η εταιρεία διατηρεί στόλο από 15 drones που ονομάζονται Zips.
Κάθε Zip μπορεί να πετάξει μέχρι και 150 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής –ακόμη και σε συνθήκες με δυνατό αέρα και βροχή– και να μεταφέρει 1,5 κιλό αίματος, το οποίο είναι αρκετό για να σώσει τη ζωή ενός ατόμου. Τα Zips απογειώνονται και προσγειώνονται στο Nest, κάνουν τις παραδόσεις προσεγγίζοντας το έδαφος και ρίχνοντας τα φάρμακα σε ένα καθορισμένο σημείο κοντά στα κέντρα υγείας που εξυπηρετούν.

Πηγή: kathimerini.gr